ÖZEL HABER/ RABİA ÇELİK

Gazete Emek- Türkiye'nin doğalgaz tedarik ettiği İran'ın teknik arıza bildirerek 10 gün süreyle Türkiye'ye gaz akışını kesmesi sonrasında BOTAŞ doğalgaz santralleri ve büyük ölçekli tüketicilere olan gaz akışını azaltma kararı almıştı. BOTAŞ tarafından gönderilen yazıda son günlerde mevsimsel koşullardan kaynaklı doğalgaz tüketiminin artması ve yurt dışı arz kaynaklarından sağlanan doğalgaz kesintisi nedeniyle arz-talep dengesinde bazı güçlüklerle karşılaşıldığı belirtilmişti.

Konuya ilişkin Gazete Emek’e konuşan DİSİAD Başkanı Nurullah Edemen, şu ifadelere yer verdi:

Yaşanan kesintiler ile birlikte birçok fabrikada üretimin durduğunu ve bu sürecin tüketimi de olumsuz etkileyeceğini belirten Edemen, “İran kaynaklı doğalgazdan dolayı elektrik akımının kesilmesi bütün Türkiye’de olduğu gibi kentimizde de sanayi üretimini sekteye uğratmış durumda. En son aldığımız bilgiye göre; Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB),birçok fabrikamız zorunlu tatil yapmıştır. Bu üretim kaynaklı sıkıntıya neden olacaktır. Üretimin olmaması, tüketime olumsuz şekilde yansıyacaktır. Dolayısıyla bunun bir şekilde devlet tarafından tedariğinin yapılarak, sürecin normale getirilmesini düşünüyorum. Ama korkulan o ki bunun aynı zamanda konutlara da yansımamasını umuyoruz.” diye konuştu.

“SÜRECİN BİR AN NORMALE DÖNDÜRÜLMESİ GEREK”

Üreticilerin Koronavirüs pandemisi nedeniyle yaşadığı maddi sıkıntıların, yaşanan gaz akışı kesintisi ile daha da derinleşmeden önlem alınması gerektiğini söyleyen Edemen, “Sanayiciler, pandemi döneminde ciddi anlamda sıkıntılı bir süreç yaşamak zorunda kaldı. Gerek ürünlerin tedariği, gerekse üretim kaynaklı personel sıkıntısı yaşamaya başladı. Bu süreç özellikle kış ayları olması ile beraber olumsuz yansıyacaktır. DATA’lar bize yarın veya öbür gün enflasyonu destekleyecek şekilde çıkacaktır. Bunun bir an önce tedbirinin alınması ve sürecin bir an önce normale dönmesi ile ilgili çok hızlı aksiyon alması gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.

Doğalgaz ve elektrik akışındaki kesintilerin üretimdem kaynaklanan zarardan daha fazla olacağının altını çizen Edemen ,“Yine sanayicilerimizden aldığımız bilgi kadarıyla kışımızın çok çetin geçmesinden kaynaklı ve -10 ve -20 dereceyi bulmamızdan dolayı üretim olmasa bile üretim organizasyonundaki akıştan kaynaklı donmalar olacağı söyleniyor. Bu tamamen doğalgaz ve enerji akışının olmamasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla bunların üretimden çok daha fazla zarara yol açacağı ile ilgili ciddi bir endişe var. Bu zararın çarpana etkisinin de çok yüksek olacağını düşünüyoruz. Malum üretim artık doğalgaz ve elektrik ile yapılıyor. Bunun çok çok acil şekilde hükümet tarafından çözümünün bulunması, akışın iyileştirilmesi, gerek İran üzerinden gerekse başka ülkeler üzerinden olur akışın en azından hızlandırılması ile ilgili gerekli girişimlerin yapılması gerektiğini düşünüyorum.” diyerek üreticinin yaşadığı sıkıntılar daha fazla artmadan normale dönüş için uyarıda bulundu.

Editör: TE Bilişim