Gazete Emek- İş cinayetleri ile gündeme gelen 3. Havalimanı'nda çalışan işçiler dün sabahtan itibaren iş bıraktı ve eylem kararı aldı. İşçiler, taleplerinin kabul edilmesini istedi. 3. Havalimanı'nda çalışan işçilerden biri olan Y. E, yaşananları Gazete Emek'e anlattı. 

8 aydır havalimanı inşaatında çalışan Y. E, "Bizim Formen, eylem yapmamız durumunda işten çıkarılacağımızı söylediği için ben eyleme katılmadım. Ancak, çok büyük sorunlar yaşıyoruz. Burada millet yaralanıyor, ölüyor hiç umurlarında bile değil. Medyaya ulaşmasın diye üstünü örtüyorlar." dedi. 

Ücretlerinin de sürekli olarak eksik ve gecikmeli verildiğini belirten Y. E, "Sorunu hiçbir şekilde bize söylemiyorlar. Yemekleri de çok kötü hatta iğrenç. Bu yüzden birçok arkadaşımız hastanelik oldu." diye sorunları anlattı. 


HAVALİMANI ÇALIŞANLARININ BAŞLATTIĞI EYLEM

Dün Sabah erken saatlerde başlayan eylem kısa sürede yaygınlaşarak kitleselleşti. TOMA’ların yardımıyla havalimanına giren jandarma biber gazı kullanarak işçilerin yürüyüşlerini engellemeye çalıştı.

Eylemin büyümesini ardından İGA Havalimanı İşletmesi, işçilerin kendi aralarından seçtikleri temsilcilerle görüştü. Şirket yetkilileri işçilere ‘taleplerinin kabul edilerek, eylemin sonlanması’ gerektiğini söyledi. Ancak İGA yöneticileriyle görüşen İnşaat-İş Sendikası temsilcileri, ‘taleplerin kabul edilmediğini, yöneticilerin oyalamacı tutum sergilediklerini’ açıkladı.


İGA Havalimanı İşletmesi de işçilerin eylemine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada bu sabah erken saatlerde işçileri inşaat alanına götürmesi gereken servislerin, kötü hava koşulları nedeniyle gecikmesi sonucu işçilerin yağmur altında bekledikleri sırada mağdur oldukları ve bu durumu protesto ettikleri belirtildi. Olayı yakından izlediğini iddia eden İGA yönetimi ve ilgili resmi makamların işçilerle diyalog halinde olduklarını açıkladı. Eylemin büyümesinin ardından İGA temsilcileri, işçilerle bir araya geldi.

ŞİRKET, İŞÇİLERİN TALEPLERİNİ KABUL ETTİ

Şirketin açıklaması sonrası işçi temsilcileriyle şirket arasında görüşme gerçekleştirildi. Görüşme sonrası Evrensel’den Vedat Yalvaç’a konuşan işçiler şirketin taleplerini kabul ettiğini ifade etti.

Görüşmeye ilişkin açıklama yapan İnşaat-İş Sendikası temsilcileri ise talepleri şirket yöneticilerine ilettiklerini ancak; yöneticilerin oyalamacı bir tutum içerisine girdiğini belirtti.

İnşaat-İş’ten görüşme sonrası yapılan yazılı açıklamada “Sendika temsilcilerimiz ve işçilerin belirlediği heyetin katılımıyla gerçekleşen görüşmede işçiler şirket yönetimine 15 maddelik talep listesini sundular. İşçilerin en doğal haklarının talepleştirilmesinin bile abes olduğu bu koşullarda Samsunlu, patronların her zamanki oyalamacı tutumunu sergilemenin ötesinde somut bir şey söylemedi.Kölece koşullarda çalıştırılan, insanlık dışı barınma-beslenme ve ulaşım koşullarına maruz kalan, her gün en az ikisinin kanının aktığı bu köle-ölüm kampında işçi arkadaşlarımızın “artık yeter” isyanının basıncıyla görüşmeye gelen İGA direktörü, “Tepkinizi gördüm, mesajı aldım. Fakat bu sorunlar bir anda çözülemez, zaman vermelisiniz” gibi oyalayıcı ve öteleyici bir tutum sergiledi. Görüşme somut hiçbir öneri ve kabulün olmadığı bu tutumlarla sona erdi.” denildi.

İşçilerin şirket yönetimine ilettiği taleplerin listesi:

– Eyleme katılan işçiler işten atılmayacak.

– Habersiz şekilde işten atılanlar işe iade edilecek

– Servis sorunu çözülecek

– Yatakhane, lavabo, banyo temizlikleri düzenli olarak yapılacak, tahtakurusu sorunu çözülecek

– Revir personelinin işçilerle ilgilenmesi, gerekli sağlık malzemelerinin temin edilmesi sağlanacak, işçilere dönük aşağılayıcı muamele engellenecek

– Maaşların tamamı hesaba yatırılacak, elden maaş ödemesi yapılmayacak

– Geçmişe dönük ödenmeyen ücretler ödenecek

– İşçi ve formenler aynı yemekhanede yemek yiyecek

– Sorunlara sebep olan İGA yetkilileri görevden alınsın

– Talepler basın karşısında okunacak

– İş cinayetleri çözülecek

– 6 aydır maaşları yatırılmayan işçilerin ödemelerinin yapılması

– Bayram ikramiyesi verilmesi

– Azerbaycanlı işçilerin bulunduğu ekibin başı Selim Öztürk’ün yarattığı mağduriyet dolayısıyla işten atılması

– İşçi kıyafetlerinin verilmesi 

Editör: TE Bilişim