BARIŞ ASLAN

Gazete Emek- Adını Serhat’ın en verimli ovalarına sahip olan Van’dan alan Otlu Peynir Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin birçok kentinde üretilmektedir. Van Otlu Peyniri hammaddesi ve üretiminde kullanılan kendine has tekniklerle literatürdeki yerini almıştır. Ortaya çıktığı yıllarda bir hekim tarafından ilaç olarak kullanıldığı rivayet edilen Otlu Peynirin ne zamandan beri var olduğu ise bilinmezliğini koruyor. Çiğ sütün doğal ve hazır mayalarla işlenen Van Otlu Peyniri en çok kuru ve salamura olmak üzere iki şekilde üretilmektedir. İçinde siyabo, mendê, heliz, kerkur, xîtik, catir, punk, sîrik gibi yöresel otlar barındıran Otlu Peynir yazın salamura, kışın ise kuru olarak tercih edilmektedir. Geleneksel saklama ve soğutma tekniklerinden biri olan toprağa gömme yolu ile bütün kış muhafaza edilir.

HEM ESNAF HEM DE TÜKETİCİ ŞİKAYETÇİ

28 Yıldır Van Peynirciler Çarşısında esnaflık yapan Kenan Yağız, bu yıl Otlu Peynir üretiminin kuraklığında etkisiyle düştüğünü belirterek, “Bizim bölgemiz hayvancılık bölgesi ve iyi bir hayvancılığın yapılması için yeterli arazi ve suya ihtiyaç var. Bu yıl kuraklık arazileri ve su kaynaklarını etkilediği için hayvanlar yeteri kadar beslenemedi ve peynire eklenen yabani otların miktarında da bir azalma söz konusudur.” dedi.

Van Norduz Peynirinin bölgede en meşhur peynirlerden biri olduğunu ifade eden Van Peynirciler Çarşısı esnaflarından Tuncer Bilici, “Bu yıl kuraklık nedeniyle hayvanlar çok az süt veriyor. Onun yanı sıra yem fiyatları da çok pahalı. Her yıl hayvanlarımıza yaptığımız masrafı peynir satarak giderirken bu yıl peynir üretemedik. Piyasaya göre peynir fiyatları yüksek değil. Çünkü bizde artık 40-50 TL’ye para diyemeyecek haldeyiz. Bütün gün burada 100 TL’lik peynir satmaya çalışıyoruz ama akşam markette 170 TL harcıyoruz. Cebinde 10 TL olmayan insana 50 TL’ye peynir almak zor gelir,” dedi.

“OTLU PEYNİR BİZİM İÇİN OLMASI GEREKENLERDEN" 

Otlu Peynir fiyatlarının artmasından dolayı şikâyet eden yurttaşlardan İbrahim Can, “Otlu Peynir fiyatları bize pahalı geliyor ama soframızda peynir olmadan yapamıyoruz. Peynir bizim için her zaman evde olması gerekenlerin başında geliyor.” dedi.

Bölgenin en kaliteli peynirinin Van’da üretildiğini belirten Zeki Gurgin ise şunları söyledi: “Bu fiyat artışlarından şikâyet ediyoruz ama bu durum ne bizim ne de esnafın elinde olan bir durum değil. Kuraklık ve ekonomik kriz hepimizi bu hale getirdi.”

Editör: TE Bilişim