Haber Merkezi/Özel Haber

www.gazeteemek.com

gazeteemek-Van Gölü’nün mucize sırlarından biri olan aynı zamanda doğa harikası olarak bilinen İnci Kefal Balığı yılın ilk göçüne hazırlanmaya başladı. Gölün sodalı suyundan çıkıp tatlı su ağızlarında biriken İnci Kefal Balığı Mayıs ayı başlarında mücizevi üreme yolculuğuna çıkacak. 


Dünya’da sadece Van Gölü ve Alaska’da yaşadığı bilenen İnci Kefal Balığının Van’daki mücizevi göçüne sayılı günler kaldı. Mayıs ayının başında akarsuların tersine doğru göç edecek olan İnci Kefal, tatlı suya hazırlanmak için sodalı sudan ayrılmaya başladı. Van gölü ile birleşen tatlı su ağızlarında biriken balık, üremek için engelleri aşarak kutsal yolculuğa çıkacak. 

Milyarlarca balık kutsal yolculuğa başlıyor


Dünya’daki mucizevi olaylardan biri olduğunu bilenen İnci Kefali göçüne sayılı günler kaldı. Milyarlarca balık, neslini sürdüre bilmek için Van Gölü'nden akarsulara doğru yola çıkmaya hazırlanıyor. Önce sodalı ve tuzlu sudan tatlı suya alışmak için bekleyen balıklar doğa ekolojik dengenin nasıl sağlandığını verdiklerini mücadele ile insanoğluna kanıtlar gibi. Göç esnasında akarsuların akıntılarına doğru ters istikametine füze gibi ilerliyorlar. Önlerine çıkan engellerin üzerinden uçan balıklar, suyun sakinleştiği yerlerde uygun alanlar bulup yumurtalarını bırakıyor ve tekrar Van Denizine dönüyorlar. Sodalı Tuzlu suda yaşamaları mümkün olmayan yavru balıklar, dirençleri gelişince annelerini takip ederek, Van Denizi’nde yaşamaya başlıyorlar.
 
Dünyada iki yerde yaşar


İnci Kefal mucizesi dünyanın sadece iki yerinde yaşadığı biliniyor. Alaska ve sadece Van’da yaşadığını bilinen İnci Kefal, yolculuğu 45 ve 60 gün sürdüğü biliniyor. Kefalin üremek için verdiği mücadele her ne kadar mucizevi bir sır ve ya doğa harikası miras olarak kabul edilse de, devlet yetkilileri İnci Kefal’in korunması ve neslinin sürdürmesi için yeterli önlemleri almadığı dikkatlerden kaçmıyor. Kaçak balık avcılığı başta olmak üzere, tatlı suların başındaki kum ocakları ve HES’ler Kefal balığının neslini açık bir şekilde tehlike altına aldığı biliniyor. 

Yaşam sırrı çözülemedi


Van Gölü’nün sodalı suyunda yaşayan tek canlı türü olduğu bilinen İnci Kefal Balığının sodalı suda nasıl yaşadığı ise henüz çözümlenemediği ifade edilmekte. Van Gölü’ndeki yaşamı adeta sır olarak yorumlanan İnci Kefal’in adı her ne kadar kefal olsa bile, aslında sazangillerin bir üyesi olduğu bilimsel olarak açıklanmakta. Boyları ortalama 20 cm boya ve 80-90 g ağırlığa sahip, torpil görünümünde vücudu parlak gümüşî pullarla kaplı olan inci Kefal Balığı aynı zamanda tarihi 


 
Kutsal bir göç yolculuğu


Van Denizi’nin sodalı olması nedeni ile hiç bir canlının burada yaşayamaz olduğu bu denizin verimsiz bir biyolojik çöl olduğunu düşüncelerini boşa çıkaran milyonlarca İnci Kefal, bir araya gelerek Deliçay üzerinde Balık Bendi diye isimlendirilen mevkide bulunan küçük, doğal şelaleyi uçarak atlamaya çalışıyor. İzleyenleri hayrete düşüren İnci Kefal, yaşamın ne kadar kutsal olduğunu insan oğlunun oluşturduğu engelleri atlayarak adeta felsefi bir cevap veriyor. 
 

Bu mucüze korunamıyor

Göl çevresindeki bilinçli insanlarla yetkililer kaçak avcılığı önlemek için çaba sarf ediyor. Her yıl üreme göçü esnasında kampanyalar başlatılıyor. Bu yılki kampanyada “Sahibi Sizsiniz!” başlığı öne çıkmış durumda. Sahibi olduğumuz cüzdanı, arabayı, evi kimsenin çalmasına, tahrip etmesine nasıl izin vermiyorsak, balığın da sahibi biz olduğumuza göre onun da üreme zamanında zarar görmesine izin vermememiz gerekiyor. 15 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında balık almayın, satmayın, yemeyin ve bunu yapanlara da izin vermeyin. 365 günün sadece 75 gününde avlamayarak, Yukarı Deniz’in sırrının devamı sağlanmaya çalışılıyor.
 
Tarihte ki adı “Dersata”


Urartu Van balığına Asur’un tanrıçasının (Asıl adı Semiramis)  Derseta’nın adını vermiştir. Van denizinin dişisi ve aynı zamanda tanrıçası olarak bilinen İnci Kefal’in üreme döneminde avlanılması da yasaklandığı bazı tarihçiler makalelerinde açıklamıştır.  Evliya Çelebi ise İnci Kefal’i "O Mahiler ki..."  ifadesi ile İnci Kefal’e kutsiyet atfetmiştir 

Editör: TE Bilişim