Gazete Emek- (ÖZEL HABER) Van'ın Edremit İlçesi'nde Karayolları tarafından Van Gölü sahiline yapılan köprülü kavşak ve duvar büyük tepkilere neden oldu. Ulaşımın son derece seyrek olduğu bir alanda yapılan kavşak ve kıyı boyunca 1 kilometreye yaklaşan 3 metrelik duvar nedeniyle adeta Edremitliler'in göl ile bağlantısı kesildi. 

                                                              Foto: Ruşen Takva

2014 yılında Avukat Cemal Demir tarafında sahile yapılan duvar ve kavşak için Van 3. idare mahkemesinde dava açıldı. Daha sonra Van Büyükşehir Belediyesi'nin de müdahil olduğu davada Van 3. idare mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı alındı ancak daha sonra bu karara rağmen inşaat devam etti. Sonra Karayolları'nın itirazı üzerine karardan geri adım atıldı ve halla mahkeme süreci devam etmektedir. Vanlılar'ın 'utanç duvarı' olarak niteledikler bu duvar için yapılan dayava bu defa ise Van Çevre Derneği (Çevder)  müdahil oldu. Van Çevder Başkanı Ali Kalçık 'utanç duvarına' tepki gösterdi. 

                                                      Van Çevder Başkanı Ali Kalçık

Çevder: Bu utanç ve vahşet duvarıdır

Kalçık, Gazete Emek'e yaptığı açıklamada, yapılan duvar ve kavşağın vahşet niteliğinde olduğunu söyledi. Kalçık, duvarın ve kavşağın rant sağlama dışında hiçbir amaca hizmet etmediğini belirtti. Söz konusu yapılaşmanın peşini bırakmayacaklarına dikkat çeken Kalçık, "Burada halkın nefes almasının önüne geçiliyor. Bu yol trafiğin en seyrek olduğu yer. Niiçin böyle bir kavşağa ihtiyaç duyuldu. Van'da kavşağa ihtiyaç duyulan çok acil yerler var. Madem bu kadar insanlar düşünülüyor. O merkezi yerlere yapsınlar. Bu yapılan duvar, utanç duvarıdır, vahşet duvarıdı. Van Gölü'nü bitirmeye yönelik bir hamledir" dedi. 

Karayolları: İmar yoluna hizmet ediyor


Konuya ilişkin Gazete Emek'in arayıp bilgi istediği Karayolları Van 11. Bölge müdürlüğü ise şu cevabı verdi: Van-Tatvan devlet yolundaki Edremit TEsisleri ve bağlantı yolu köprüleri yapım işi kapsamında köprülü kavşak ve bağlantı yolu yapm çalışmaları devam etmektedir. Yapılan çalışmalar aynı zaman da imar yoluna da hizmet edecektir. Söz konusu çalışmaların tamamlanması sonucu hali hazırda sathi kaplamalı bölünmüş yol olarak hizmet vermeye olan mecut yol bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol olarak hizmet vermeye devam edeceketir. Söz konusu alanda peyjaz çalışması yapılarak yol uygun hale getirilecektir. 

Karayolları yetkilileri bu yazı ile birlikte çalışmanın bitiminde yapılacak peyzaj çalışmaları ile ilgili de görsel attı. O görseller de şu şekilde:

                                       Karayolları'nın attığı görsel

TMMOB: ÇED raporu yok, İmar planı yok

TMMOB Mimarlar Odası Van Şube Başkanı Ünal Keser de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yapılan çalışma ile ilgili bir ÇED raporunun hazırlanmadığını belirtti. Keser, "Yapılacak köprülü kavşak Van Gölü'ne doldurularak yapılacağından çevre kanununa göre ekolojik özelikler göz önünde bulundurularak mutlaka ÇED raporu hazırlanmalıdır. 

Konu ile ilgili hazırlanmış bir ÇED raporuna rastlanmamıştır. 

Yine imar planı kararı olmadan böyle bir çalışma yapılamaz. Bahse konu alanda herhangi bir imar planı kararına da rastlanmamıştır. 

Söz konusu  köprülü kavşağın yapılacağı alanda ön görülen ulaşım sorunu hemzemin kavşakla çözülebilir. Hemzemin kavşak maliyeti de çok düşürecektir. Kent estetiği açısından hemzemin kavşak daha sağlıklı bir çözüm olacaktır" dedi. 

                                         Edremit'te yapılan kavşak

Söz konusu çalışmalara Van'da bulunan önemli sivil toplum örgütleri ve sosyal medyadan da ciddi tepki var. 

Haber: Bekir Güneş- Foto: Ruşen Takva

Editör: TE Bilişim