ÖZEL HABER/ PELİN TUNÇ 

Gazete Emek-  Van'ın Erciş ilçesine bağlı Zilan bölgesinde bulunan Koç Köprü Barajı'nda toplu balık ölümleri yaşanıyor.

Bölgedeki suyun dört yıldır öströfikasyon nedeniyle yeşil renge dönüşmesinin ardından Çakırbey, İncesi, Koçköprü, Cirgeşin, Zortul, Gözütok, Partaş köylerinde cami hoparlörlerinden "O balıkları yemeyin" çağrısı yapılıyor.

CHP'li eski bakan Fikri Sağlar "AKP'yi yüzde 10'a indirir" dediği Millet İttifakı adayının özelliklerini anlattı

Gazete Emek’e konuşan Zilan Ekoloji Platformu Başkanı Mirbahattin Demir, bölgede yaşanan çevre kirliliği ve yaşanan balık ölümlerine ilişkin, “HES tribünleri için baraj kapakları kapatılıyor ve dere ekosistemi zarar görüyor. Bir yandan kaçak göçek  mermer ocakları ve çıkan hafriyat derenin içine boşaltılıyor. Zilan havzasında  bulunan  24 köyün  tamamının lağımları Zilan’a ve oradan  da Koçköprü Baraj Gölü’ne döküldüğü için  oluşan oksijensizlik gölde  Ötrofikasyon  yani alg patlamasına neden oluyor. Daha sonra oksijensiz kalan balıklar ölüyor.” ifadelerine yer verdi.

Aşı karşıtı doktor: Halk TV, karşıma aşıyı savunacak doktor bulamayınca program iptal oldu

“ZİLAN BÖLGESİNDE İKİNCİ KATLİAM YAŞANIYOR”

Bölgedeki ekosistemin bozulmasına ilişkin resmi kurumlara bilgilendirdiklerini ancak herhangi bir olumlu yanıt alamadıklarını aktaran Demir, şunları söyledi;

“Koçköprü Barajı’nda son birkaç gündür yaşanan facia ile ilgili balık ölümleri ve soyu tükenmekte olan su samurlarının hayatları tehlikede. Ötröfikasyon insan ve hayvan atıklarının yoğun bir şekilde göle akıtılması sonucu suda oluşan oksijen kaybı nedeniyle toplu balık ölümleri yaşanıyor. Göletteki ekosisteminin yıkılışıdır. Zilan bölgesindeki ikinci katliamın gerçekleşmesidir. Köylerde kaymakamlık ve valilik emri ile camilerden anons yapılıyor. Bu anonslarda “O ölü balıkları topamayın. Sizi zehirleyebilir” deniliyor. Fakat son dört senedir hem Cimer üzerinden Tarın Bakanlığı’na hem de Çevre Şehircilik Bakanlığı’na konuya ilişkin her yere resmi yoldan yazdığımız ihbarlarımız hiçbir şekilde değer görmedi. Hiçbir çaba sarf edilmedi ve hiçbir önlem alınmadı. Dolayısıyla son üç gündür yaşanan toplu balık ölümlerini yaşamaktayız. Bu ekosistem katliamıdır.”

Editör: TE Bilişim