FATMA POLATCAN/ÖZEL HABER

Gazete Emek- Van ile özdeşleşen Kardeşler Çay Evi siyasetten, bürokrasiye, kentte gelen heyetlerden, turist gruplarına kadar her kesimin uğrak yeri konumunda.  Müze konumunda olan Çay evi, ziyaretçileri geçmişten günümüze tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

 1942 yılından bu yana aktif olan Çay evinde kentle ilgili yapılan haberlerin gazete kupürlerinden, Van Sporun ilk kuruluşundan ve ilk kadronun bulunduğu posterlerine kadar kentin geçmiş belleğine de ışık tutuyor. 6 çeşit çayın karıştırılarak yapılan kaymaklı çay ile kış aylarında kurulan soba üzerinde verilen tarçın ve kış çaylarıyla misafir çeken Çay evi kentle adeta özdeşleşmiş durumda. Tezbih ve yüzüklerin satıldığı çay evi buluşmalarında ana merkezi konumunda.  Şekerin dahi eski yöntemle kesildiği çay evinde, müşterilerde işletmenin bir parçası haline gelmiş.

 “1942’DEN BU YANA FAAL”

Hacı İhsan ustanın yanında çırak olarak başlayıp şimdilerde çay evinin sahibi olan Dolayı Öztürk, bu kültürü yaşatmak için emek sarf ettiklerini dile getirdi. Öztürk ‘’Bizim kahvemiz 1942 yılında kurulmuş. Benim ustam Hacı İhsan’dan kalmadır. Onun yanında çırak olarak başladım. Ben ve arkadaşlarım bunu devam ettirmeye çalışıyoruz. Sistemimiz hep eski. Eski kahve kültürünü yaşatmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz‘’ diye konuştu.

“BİZE KIRILAN MÜŞTERİMİZ YOK”

Halkın yoğun ilgisini hijyenik ve güvenilir olmalarına bağlayan Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Tercih edilmemizin sebebi hem eski olmamız hem de çayımızın tadı çok farklı. Bunun yanında hijyenik ve ahlaklı olmamız da müşterilerimizi etkiliyor. Esnaflıkta olmazsa olmaz ahlaktır. Bugüne kadar bize kırılan ya da darılan müşterimiz olmadı. Adres haline geldik. İnsanlarımız, gönül rahatlığıyla gelip oturuyor, çayını, kahvesini içip gündelik haberlerini takip edebiliyorlar.’’

“KUMUN YA DA SACIN ÜZERİNDE DEMLENİYOR”

Öztürk, eski sistemle çay yaptıklarının altını çizerek çay yapma sürecini de anlattı. Öztürk, ‘’Genelde Türk çayı kullanıyoruz.  6-7 çeşit çayını alıyoruz. Önce un eleğiyle eliyoruz, tozunu atıyoruz. Daha sonra beraber harmanlıyoruz ve çayımızı demliyoruz. Çayı eski sistemle ya kumun ya da sacın üzerinde demliyoruz’’ dedi.

“50 YILLIK MÜŞTERİ”

Çay evinin 50 yıldır daimi müşterisi olan Ahmet Birli, çay evinde tesbih sattığını belirtti. Birli, ‘’Bu kahvenin üstüne kahvehane yok. Çayı çok güzel. Çayı devamlı buradan içiyorum. Bu kahvehanede tespihcilik yapıyorum. 50 senedir bu kahvede çay içiyorum. Gelişim, gidişim hepsi bu kahvedir. Bu kahve çok güzeldir’’ diye konuştu.

“DOLAYI’NIN ÇAYI MEŞURDUR”

Emekli olduğundan bu yana sürekli çay evine geldiğini dile getiren Hacı Şükrü, çay evinin çayını sevdiklerini söyledi. Hacı Şükrü, ‘’Ben 33 senedir ben emekli oldum ve buraya takılıyorum. Buranın sahibi İhsan abiydi. Şimdi Dolayı’nın elinde. İyi çay verdiği için devamlı buraya geliyoruz. Çok değerli çay verir Dolayı Bey. Van’da çok çay veren var ama buranın çayını veremiyorlar. Dolayı’nın çayı meşhurdur. Öğleden sonra gençler gelirler. Biz yaşlılar sabahleyin geliyoruz’’ dedi.

Editör: TE Bilişim