Gazete Emek-Van, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli kentlerinden biri. 2011 yılında yaşanan 2 büyük depremle Van, insani kayıpların yanında büyük bir ekonomik kayba da uğradı. Van'ın son yıllardaki bu kaybını telafi eden en önemli unsurların başında İranlı turistler geliyor Ancak, Van ile İran arasında bulunan Kapıköy Sınır Kapısı'nın eksiklikleri ve sınırlı saatlerde açık olması İranlılar için işkenceye dönüştü. 

2017'nin ilk 9 ayında İran'dan 388 bin ziyaretçinin geçtiği sınır kapısından son gelen görüntüler ise tüyleri diken diken etti.   Van'a gelen İranlı turistler tekrar İran'a dönmek için büyük bir eziyet çekiyor. Kapıköy sınır kapısında toplanan İranlılar, sınırda bulunan görevliler tarafından hakaretlere maruz bırakılarak toplu bir şekilde geçişlerine izin veriliyor. 

Bu da büyük bir izdihama neden oluyor. Bu izdiham'da bazı yaşlıların, kadın ve çocukların yaralandığı görülüyor. İran tarafında bekletilen ambulanslarla bu kişiler hastaneye kaldırılıyor. 5,4,3 diye geriye sayılarak ve dalga geçilerek bırakılan iranlılar görüntülere bu şekilde yansıdı.

İRANLILAR'IN SINIR KAPISINDAN GEÇİŞ GÖRÜNTÜSÜ

Bu konuyu en çok sosyal medyada dile getiren isimlerden biri olan Eski Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve yeniden başkanlığa aday olan Zahir Kandaşoğlu, bu sorunun acilen çözülmesi gerektiğini söyledi. 


Van'ın adını kirletmek adına değil sorunu çözmek adına bu konuyu gündeme getirdiklerini belirten Kandaşoğlu: 


Bu kapı hepimiz için çok önemlidir. Kim ki bunu fırsat olarak kullanıyorsa Allah onun belasını versin. Bizler tamamen o sorunu çözmeye çalışıyoruz. Biz Vali'yi de aradık ulaşamadık. Burada bazı görevliler var insanlara çok kötü davranıyorlar. Bu kişilerin değiştirilmesi lazım. 

Bu çok ciddi bir sorundur. Van'ın en önemli ekonomi kaynağı İranlılar'dır ve bu sorunun biran önce çözülmesi lazım. Biz Van'ın adını kirletmek için değil yüceltmek için çalışıyoruz. Sürekli olarak şikayetler var. İnşaat bitene kadar orada insanların sorunlarının çözülmesi lazım. Ama bu sorunları dile getirmezsek çözülmez. Biz bu konun çözülmesi ciddi olarak çaba harcıyoruz. 


Takva: Bu görüntüler ilk defa yaşanmıyor


Gazete Emek'e değerlendirmelerde bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, Bu görüntülerin ilk defa yaşanıyormuş gibi bir algı yaratılarak Van'ın imajına zarar verildiğini belirtti. 

Takva, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yeni bir Gümrük kapısının çalışmalarını Mayıs ayına kadar tamamlayacağını ifade ederek, "Bu görüntüler kabul edilebilir değil. Kapıköy'ün durumu da ortada. Kapıköy'de sürekli olarak bu görüntüler yaşanıyor. Oradaki memurlar da bu görüntüleri bilinçli olarak yaratarak bir yerlere mesaj vermeye çalışıyor. Günde 4-5 saat hizmet veriliyor orada. 


Yeni kapı Mayıs ayında tamamlanacak


Sosyal medyada bu durum sanki ilk defa yaşanıyormuş gibi bir algı yaratılıyor, bunu doğru bulmuyorum. Arka planda yeni bir kapı yapılıyor. Sosyal medyada birkaç hesap 20-30 yıldır olan bir durumu sanki ilk defa oluyormuş gibi gösterip bir algı oluşturmaya çalışıyor. Bu şekilde görüntüleri paylaşarak Van'ın imajına zarar verdiklerinin farkında değiller. O kapı ordan kalkacak zaten. İyileştirmeler kalıcı çözümler değil. Bunlar fırsatçıların işidir. Bakanlık açıkladı yeni kapı Mayıs'ta açılacak. Şimdiki yere kapı demek bile doğru değil. Günde 4 saat çalışıyor ve tuvaleti bile yok" dedi. 

Konuya ilişkin Valilik tarafından ise bir açıklama yapılmadı. 

Gazete Emek- Özel
 

Editör: TE Bilişim