Gazete Emek- Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu  (BDDK)’nın döviz varlığı 15 milyonun üstünde olan şirketlerin Türk Lirası kredisi kullanmalarını yasaklama düzenlemesini değerlendirdi.

 

 

Demirtaş, "Artısı yok baştan aşağı eksi. İnanılmaz bir döneme girdik. 10 yıldır alınan kararlar doğru olsaydı ekmek 5 lira olmazdı, bakın söylüyorum ekmek 10 lira olacak" diye konuştu.

 

Youtube kanalı üzerinden değerlendirmelerde bulunan ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, BDDK'nın döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirmesinin ardından değerlendirmelerde bulundu. Bu kararın ciddi sonuçları olacağını söyleyen Demirtaş, "Artısı yok baştan aşağı eksi. İnanılmaz bir döneme girdik. 10 yıldır alınan kararlar doğru olsaydı ekmek 5 lira olmazdı, bakın söylüyorum ekmek 10 lira olacak" dedi.

 

"İNANILMAZ BİR DÖNEME GİRDİK"

 

Demirtaş, değerlendirmeleri şu şekilde;

 

BDDK müdahalesi sonrası düşüşe geçen dolar, yükseliş eğimine girdi

 

BDDK’nın aldığı kararlar şirketleri ilgilendiren kararlar olsa da kişileri de birebir ilgilendiriyor. İnanılmaz bir döneme girdik diye düşünüyorum.

 

BDDK son kararında, ‘Eyy Türkiye’deki şirketler, hesabınızda eğer 900 bin dolardan fazla paranız varsa dolar tutuyorsanız, o zaman ben size kredi verilmesini, kredi almanızı yasaklıyorum’ dedi.

 

Bu ne demek, 900 bin dolardan fazla döviz tutmayın bozacaksınız, demektir bu. Çok büyük bir artısı yok, bildiğiniz baştan aşağı eksi…

 

Türkiye’de şirketler günlük faaliyetlerini yürütmek için banka kredisine ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla çoğu şirketi bağlıyor bu olay. Miktar da şirketler için oldukça düşük. Orta ölçekli şirketler için çok düşük.


 

Editör: TE Bilişim