Gazete Emek- Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in yaptığı görüşmeden sonra Türkiye ile Rusya arasında vize serbestisi  gündeme gelmiş ve AKP tarafından yapılan açıklamalarda olumlu gelişmelerin yaşandığı iddia edilmişti. AKP'lilerin aksine Rusya'dan kötü bir haber geldi. 

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Moskova’nın Türkiye’ye yönelik vize kısıtlamalarını tamamen kaldırmaya henüz hazır olmadığını açıkladı.  Gazete Duvar'ın haberine gçre, Rus basınına konuşan Yerhov, “Şu anda Türk tarafı, ülkeye Rus turistlerin gelişini teşvik etmek için tek taraflı olarak vize kolaylığı uyguluyor ve vatandaşlarımızın bu konuda Türk yetkililere minnettar olmaları gerektiğini düşünüyorum. Rus tarafıysa, haklı nedenlere dayalı olarak şimdilik 2010’da imzalanan karşılıklı vize serbestisi anlaşmasını tamamen uygulamaya henüz hazır değil” dedi.

‘HİZMET PASAPORTU SAHİPLERİNE KOLAYLIK SAĞLAYABİLİRİZ’

Moskova’nın hizmet pasaportu sahibi vatandaşlara sağlanacak vize kolaylığı dahil olmak üzere birçok yönde kolaylık sağlamanın imkânlarını Türk yetkililerle değerlendirmeye hazır olduğunu ekleyen Rus Büyükelçi, “Konsolosluk ve vize konuları sürekli olarak Rusya ile Türkiye’nin her düzeydeki temaslarının ana gündemini oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

'SURİYE KONUSUNDA SÜREKLİ TEMAS HALİNDEYİZ’

Rus ve Türk askeri yetkililerinin Suriye’deki durum ile ilgili konularda sürekli temas halinde olduklarını söyleyen Yerhov, sözlerini şöyle sürdürdü: “Rusya ve Türkiye’nin Suriye konularında yaptığı işbirliğinin, yararlı ve uygulanabilir olduğu kanıtlandı. Ülkelerimiz, Suriye’de uzun süredir devam eden ve kardeş kardeşi karşı karşıya getiren çatışmanın barışçıl yollardan çözülmesi için ellerindeki önemli potansiyeli ortaya koydu.”

Rus diplomat, “Rusya, Türkiye ve İran, birlikte gösterdikleri çabayla Suriye topraklarının en çatışmalı bölgelerinde dahi gerilimi azaltma bölgelerinin, yani yerli halkın barışçıl bir yaşam sürebileceği, insani yardım alabileceği bölgelerin kurulmasını sağlayan Astana sürecini önemli ölçüde ilerletmeyi başardı” diye konuştu. Yerhov, “Rus ve Türk askeri yetkililer, Suriye’deki tüm konularla ilgili olarak sürekli temas halindeler ve bu temaslar şüphesiz görevlerini yapmalarını kolaylaştırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilişim