CHP Genel Başkanının helalleşme adına ziyaret ettiği, Roboski Katliamının aileleri ile görüşmesi ardından, çıktığı basın karşısında çok da bir şey demeden, iptal edilen sınavlarla ilgili bir soruya cevap verdikten sonra basın ve medya mensupları karşısından ayrılırken yeni bir haber düşüyordu ekranıma.

Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın, çıktığı ekranlarda yüksek askeri şura kararları ile ilgili açıklama yapıyordu.

Ardahan doğumlu, Bayburt kökenli Genel Kurmay başkanı Yaşar Güler’in görev süresinin bir yıl daha uzatıldığını, deniz ve hava kuvvetleri komutanlarının, 36’sının diğer generallar gibi emekliye sevk edildiklerini, aynı rakama yakın bir çok askerinde yeni rütbeler aldığını söylüyordu.

Kılıçdaroğlu’nun muhafazakar ve milliyetçi Erzurum’dan sonra, Kürt ağırlıklı olan Şırnak’a gidip Roboski olaylarında hayatlarını kaybeden ailelerini ziyaret edip, olayın halen aydınlatılmadığını belirttiği bir sırada, görev süreleri uzatılan ve emekliye sevk edilen generallerin haberlerinin aynı anda gelmesi ise, tesadüf mü , mesaj mı çokta anlaşılamadı.

Çünkü hala aydınlatılamayan Roboski olayında emir veren ve bu emiri uygulayanların ben veya siz değil, siyasi iktidarın sorumluluğu ve emrinde olan askerlerdir. Ve bu askerlerin kiminin üste, kiminin ise emekliye sevk edilmesi, bu siyasi iktidar döneminde yaşanan ve hala aydınlatılamayan Roboski Olaylarını bir kez daha sorgulatmıştır.

Kılıçdaroğlu’nun Şırnak’ı ziyaretinde iktidara gelip, bu konuda ve diğer birçok konuda aydınlatılmayan olayları aydınlatacağız derken, tam da içinde bulunduğumuz muharrem aynının etkisiyle de Sivas Katliamı'nın aydınlatılması boynumuzun borcudur diyen, aydınlatılmadan hayata göz yuman rahmetli Erdal İnönü aklıma geldi.

Hal ve hareketleri ile, yüz mimikleri ile rahmetli İnönü’yü andıran ve onun kadar dürüst ve samimi olduğuna inandığım Kılıçdaroğlu’nun "Genel aftan ziyade, helalleşeceğiz." deyip birbirlerine küsmüş, kırılmış toplumu yeniden bir araya getirme iddasını devam ettire dursun, emekliye ayrılan bir üst rütbeye çıkarılan görev süreleri uzatılan generallerin de helalleşip helalleşmeyeceğini sorgulamak geldi içimden.

Çünkü bu ülkede yaşananlardan, siyasiler kadar, bürokrasinin içinde bulunan ve ellerindeki gerçek silah ile daha güçlü olan askerlerde sorumludur.

Bu nedenle helalleşmeden önce gerçek samimi bir adalet anlayışı ile herkes yargılanmalı, sorgulanmalı, hesap vermelidir diye düşündüm, rütbeleri sökülen, bir üst rütbeye çıkan askerleri izlerken..