Gazete Emek- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tahliye sürecine ilişkin bilgilendirme yapıldı. Koca, "Son tahlil sonuçlarında da virüs çıkmadı" dedi.

Koca, "Bilim Kurulu’nun bu süreçteki önerileri doğrultusunda 14 günlük bir zaman diliminde karantina alınması, gözlemin, takiplerin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin bir önerisi olmuştu.Üç günde numuneler alınmıştı. Yolcularımız geldiğinde de hastalık bulgu ve belirtileri yoktu. Bu süreçte aldığımız tetkiklerde, ve en son alınan numunelerde de sonuçlar negatif çıktı. İçlerinde 6 kişi Azerbaycan, 3 kişi Gürcistan, 1 kişi Arnavutluk vatandaşıydı. Ben kendileriyle ayrı ayrı görüştüm. 5 tane de çocuğumuz vardı. Bu süreçte sabrettiler. 14 günlük karantina sürecini geçirmiş oldular.  Yolcular, kendilerine misafir ötesi davranıldığında belirtti.  Özellikle yemeklerin çok iyi olduğunu söylediler. Hizmet eden sağlık personelimize teşekkür etmek istiyorum." diye konuştu.

Koca, "14 günlük süreç tamamlandı, artık normal hayatlarına dönecekler. Normal süreç devam ediyor, herhangi bir takip yapmamıza gerek yok. Yurt dışında olan diğer vatandaşlarımız bir gün daha kalmak istediklerini söylediler. Bir gün daha kardeşlerimizi de burada misafir etmiş olacağız. Bu süreçte Millî Savunma Bakanlığımızın, Dışişleri Bakanlığı’nın yetkililerine, sağlık personeline çok teşekkür ediyorum. Bir karantina hastanesi ayrılarak özel ambulansa dönüştürülen uçakla ve bilimsel ekiple birlikte tahliyesini bu çerçevede yapan dünyada tek ülkeyiz. Bu anlamda dünyanın neresinde olursa olsun vatandaşımızı yalnız bırakmayacağımızı özellikle ifade etmek istiyorum. Devletimiz büyük, milletimiz fedakâr ve yüce gönüllü." ifadesini kullandı.

Koca, "Kitlerin üretimi döneminde Dünya Sağlık Örgütü’nün bu anlamda verileri doğrultusunda hareket ürettik, yurt dışına ihracının çok kolay yapılabileceğini, şimdiiden bir ülkeden on bin talebin olduğunu, benzer şekilde 3-4 ülkenin bu talebi yaptığını söyleyebilirim. Bu kit 90-120 dakika arası sonuç verebilen bir sistem. Avrupa’da üretenler üç saate yakın sonuç veriyor. Önemli bir kit olduğunu belirtmek isterim. Önümüzdeki günlerde de yurt dışına ihracı USAŞ şirketi yapacak. Talep eden ülkelerin sayısı artıyor. Perşembe gününden itibaren de biz de kullandık. Doğruluğu da yüzde 99,6.  Üretimle ilgili sorun olmayacağını, planlayabileceğimi söyleyebilirim. 42 kişi bugün itibariyle tahliye olmuş oldu.  Karantina yapılan hastane bu amaçla yine kullanacağımızı belirtmek isterim. Dezenfekte edilecek hastane, her zaman hazır hale getirilecek." dedi.

KARANTİNADAN ÇIKANLAR KONUŞTU

Çin’den geldikten sonda 14 gün karantinada tutulanlar açıklamalarda bulundu. Karantinada kalan Burcu Öner’in anlattıkları ise oldukça dikkat çekti. Öner açıklamasında ‘Enteresan bir şey oldu. Anneme Ankara'ya gideceğiz, bu hastanede kalacağız dediğim zaman annem "ben seni orada dünyaya getirmiştim" dedi. Odama çıktıktan sonra annem "üçüncü kat 307 numaralı odada kalmıştım" dedi, ben de aynı odadaydım. Milyonda bir gerçekleşecek bir olay gerçekleşti’ ifadelerini kullandı.

Burcu Öner karantinadan çıktıktan sonra şu ifadeleri kullandı:

Şu anda 15 günümüzü tamamladık, harika bir süreçti. Beklemediğimiz sürprizler de yapıldı; doğum günü sürprizi gibi. Devletimize ve sağlık bakanımıza teşekkür ediyorum.

Ben şu anda Anıtkabir'e gitmeyi düşünüyorum. Hepimiz Wuhan'dan geldik. Wuhan'da ben İngilizce öğretmeni olarak çalışıyordum. Ama şu andan itibaren pek mümkün görünmüyor.

Enteresan bir şey oldu. Anneme söylediğim zaman, Ankara'ya gideceğiz, bu hastanede kalacağız dediğim zaman annem "ben seni orada dünyaya getirmiştim" dedi. Odama çıktıktan sonra annem "üçüncü kat 307 numaralı odada kalmıştım" dedi, ben de aynı odadaydım. Milyonda bir gerçekleşecek bir olay gerçekleşti.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim