Gazete Emek- İlaç endüstrisinin Türkiye'de geldiği nokta: Kar marjı çok düşük olduğu için ilaç firmaları tarafından piyasaya verilmeyen Tamoxifen adlı ilaca ulaşamayan meme kanseri olan kadınlar tedavi sürecini tamamlayamadıkları için ölüyor.

İlaç firmaları daha fazla kar elde etmek amacıyla diğerlerine göre ucuz olan ilacı bir süredir piyasaya vermemeye başladı. İlaç bulamayan hastaların bu durumuna çözüm bulması gereken iktidar ise ilaç firmaları ile paralel bir tutum aldı.


KANSER HASTALARINA BİR DARBE DE SGK'DAN


Meme kanseri tedavisinde kullanılan Tamoxifen sitrat etken maddeli ilaç 2017 yılı başından itibaren piyasada bulunamamaya başladı. Bu durum hastaların iyileşme sürecini olumsuz etkilerken, alternatifi olmayan bu ilaç için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) ödeme listesinde ilacın 30 tablet ve 250 tabletlik formları bulunurken, 60 tabletlik ilacın listede olmamasından dolayı, hastalar bu kez de ücret konusunda mağdur oldu. Fiyatı 29.16 lira olan 60 tabletlik formun ücreti SGK tarafından karşılanmadı, ilacın ücreti hastanın cebinden çıktı.


SGK’nın yarattığı bu olumsuz durumu gündeme taşıyan CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye Yazılı Soru Önergesi verdi.

Sağlık Bakanlığı neden ilacın SGK'nın geri ödeme listesinde olmayan formunu getirtti?
CHP’li vekil Biçer, hastaların ilaca dolayısıyla sağlığa erişimin ilaç firmaları ve SGK ile Sağlık Bakanlığı tarafından engellenmesinin ahlaki ve yasal olmadığını dile getirdiği açıklamasında şunları söyledi: "Tamoxifen meme kanseri olan kadınlarda 5 yıl süreyle adjuvan tedavi olarak kullanıldığında hastalığın nüks etmesini büyük ölçüde azaltarak 10 yıllık sağ kalımı arttırdığı kanıtlanmış bir ilaç. 

Çok uzun bir süredir Tamoxifen sitrat etken maddeli ilaç piyasada bulunmuyordu. Haziran ayının başında Sağlık Bakanlığı devreye girerek özel ithalat izniyle 60 tabletlik formunu yurtdışından getirtti. Ancak SGK'nin geri ödeme listesinde 30 tabletlik form vardı. Getirilen 60 tabletlik form geri ödeme listesinde olmadığı için hastalar kendi paralarıyla almaya çalıştılar ancak ilaç çok sınırlı sayıda getirilmişti. Bir eczaneye 2 ayda 1 kutu ancak veriliyordu. Hastalar ellerinde reçete il il gezmeye ilacı aramaya başladılar. Sağlık Bakanlığı neden ilacın SGK'nın geri ödeme listesinde olmayan formunu getirtti?


Çünkü dert halk sağlığı değil, ilaç endüstrisinin daha çok kazanması. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ilaç endüstrisi neoliberal politikaları en iyi uygulayan hükümetlerle uyumludur. AKP hükümeti de bunun en ateşli icracısı.

İlaç firmalarının kar hırsı, AKP hükümetinin sosyal devlet anlayışından uzaklaşıp onların ağzına bakması halk sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor. Hükümet kendini halka değil ilaç endüstrisine karşı sorumlu hissediyor. Her fırsatta yerli ve millilik vurgusu yapıyorlar; ama birçok şeyde olduğu gibi ilaçta da dışa bağımlıyız.
 
Biçer açıklamasının devamında şunları söyledi:
"AKP iktidarı hamasetle ülke yönetiyor. Hamaset ne karın doyurmakta ne de sağlık getirmekte!!!

Her şeyin "yerli ve millisinin" arandığı ülkede kimse ilaçta bunun derdinde değil.
Yerli ilaç sanayinin olmayışı, dışa bağımlılık, kanser, diabet gibi kronik ilaç kullanımı gerektiren durumlarda halk yabancı ilaç endüstrisinin insafına terk ediliyor. Tedavi sürecinde 5 yıl boyunca bu ilacı kullanması gerekirken ilacı bulunmadığı için kullanamayan meme kanserli hastalarda ortaya çıkacak nükslerden yasal olarak kim sorumlu olacak?

Tamoxifen diğer kanser ilaçlarına göre çok ucuz bir ilaç; hastaları daha pahalı ilaçlara yönlendirip mecbur bırakmak için mi ilaç piyasadan çekiliyor?

Firmaların derdi fazla kar edememek mi?

Peki, Sağlık Bakanlığı ve SGK neden buna alet oluyor vatandaşını mağdur edip ilaç firmalarının oyuncağına çeviriyor? Bu sorunlar yaşanmadan yurtiçinde ilaç üretilemez mi?”

Biçer’in soru önergesi şu şekilde;

Tamoksifen sitrat etken maddeli meme kanseri ilacına ilişkin aşağıdaki sorularımın cevaplanması gereği doğmuştur.

1)  60 tablet içeren form ithalat listesine alınmışken 30 tablet içeren formun ithalat listesine alınmamış olmasının gerekçesi nedir? SGK’nın ödeme listesinde 30 tablet içeren formu varken 60 tablet içeren formun ödeme listesine alınmamış olmasının gerekçesi nedir? Özel ithalat belgesini Sağlık Bakanlığı neden 60 tablet içeren form için vermiştir?

 
2) Piyasada bulunmayan Tamoksifen sitrat etken maddeli meme kanseri ilacını bulmak için hastaların, il il dolaştırılarak mağdur edilmesini nasıl açıklıyorsunuz?

 
3) Tamoksifen sitrat etken maddeli meme kanseri ilacının piyasada bulundurulmak istenmemesinin gerekçesi; vatandaşlarımızın pahalı olan diğer kanser ilaçlarına yönlendirilmek istenmesi midir?

 
4) Tamoksifen sitrat etken maddeli meme kanseri ilacının piyasada bulundurulmaması ve vatandaşlarımızın mağdur edilmesi, ülkemizdeki kanser hastası vatandaşlarımızın yabancı ilaç şirketlerinin eline bırakıldığını göstermemekte midir

Editör: TE Bilişim