Gazete Emek-Dünya Sağlık Örgütü , dünyada her 6 kişiden  birinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini, 2000 ile kıyaslandığında 2010'lardan sonra kanserden ölenlerin sayısının  yüzde 27,5 artış göstererek, 8,8 milyona  çıktığını açıkladı. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün "Kanserde Erken Teşhis Rehberi" raporunda,  "Dünyada 2015 yılında  8,8 milyon insan kanserden öldü. Dünyada her 6 kişiden 1'i  kanserden ölüyor." ifadesine yer verildi.
 
Raporda, "Dünyada her yıl 14 milyondan fazla insana kanser teşhisi  konuyor. Dünyada her yıl kanser teşhisi konan kanser hastası sayısının 2030  yılına kadar 21 milyona çıkması öngörülüyor." uyarısı yapıldı.
 
"Kanserden ölümlerin ana nedeni teşhiste yaşanan gecikme" bilgisine  yer verilen raporda, kanserde erken teşhiste, toplum bilincinin artırılması,  kanser tedavisi için sağlık çalışanlarına ve sağlık merkezlerine yatırım  yapılması ile kanser hastalarının güvenli ve etkili tedaviden yararlanmasının  önemi vurgulandı.


 
DSÖ istatistiklerine göre, dünyada kanser nedeniyle hayatını  kaybedenlerin sayısı 2000 ile kıyaslandığında, 2015 yılında yüzde 27,5 artış  göstererek, 6,9 milyondan 8,8 milyona yükseldi.
 
DSÖ'ye göre, Türkiye'de 2000 yılında 89,4 bin kişi kanser nedeniyle  yaşamını yitirirken, 2015 yılında bu sayı 103,7 bine çıktı.
 
Türkiye'de de kanserden ölenlerin sayısının 2000 ile 2015 yılları  kıyaslandığında yüzde 16 artış gösterdiği belirtildi.

Dünyada kanser ile mücadelede en meşhur ülke ise Küba. Küba'da kansere karşı geliştirilen aşı ile birlikte kanser vakkalarında çok önemli bir azalma görüldü. 

KÜBA'DA GELİŞTİRİLEN KANSER AŞISI


Küba'da geliştirilen 2 aşının başta akciğer kanseri olmak üzer birçok kanser türünün tedavisinde etkili olduğunu belirten Onkoloji Uzmanı Prof. Gökhan Demir, şunları söyledi:
“Küba yıllar önce vücudun bağışıklık sistemini ve kanser hücrelerini uyararak mücadele etmeyi sağlayan bir takım aşılar geliştirdi. İki kanser aşısı dikkat çekiciydi. Bunlardan bir tanesi sadece akciğer kanserlerinde kullanılan bir aşıydı. Diğeri de kanser hücrelerinin yüzeyinde bulunan büyüme molekülüne karşı bir aşıydı.”

“TEDAVİ YANITINI YÜZDE 15-20 ORANINDA ARTTIRIYOR” 

Kanser aşılarının temel prensibinin kanserle mücadele eden hücreleri güçlendirerek daha iyi savaşmalarını sağlamak olduğunu aktaran Demir, “Her iki aşı da ileri evre kanserlerde kullanılıyor. Genellikle kemoterapi başlanıp ileri evre hastalıkta iyi tedavi cevabı elde edildikten sonra o cevabın sürdürülmesinde kullanılıyor bu ilaçlar. Tedavi yanıtını yüzde 15-20 oranında arttırdıklarına yönelik faz 1-faz 2 çalışmaları var” dedi.

Küba'nın kanser aşılarının Türkiye'de de uygulanabildiğini belirten Onkolog, “Eczacılar Birliği buna onay veriyor. Türkiye’ye bu aşılar resmi olarak getirtilebiliyor” bilgisini verdi.

“TEK SEÇENEK KÜBA DEĞİL” 

Kanserde bağışıklık sistemine yönelik tedavilerde Küba’nın tek ülke olmadığını dile getiren Prof. Demir, “Bağışıklık sistemi tedavisindeki tek seçenek değil, bunu söylemek lazım. En az Küba’daki aşılar kadar bugün bağışıklık sistemini uyararak etkin tedavi yapan yeni ajanlar var. Bunlar Türkiye’de de var. Gerekirse yurtdışından da getirip kullanabiliyoruz” diye konuştu. 

İsmi aşı olsa da bu yöntem kanserden koruyucu değil, hastalık oluştuktan sonra tedavi etmeye yönelik.

Geçtiğimiz günlerde sanatçı Arif Sağ da kanser tedavisi için Küba'nın yolunu tutanlardan biri oldu. 

ABD, 2016 YILINDA KÜBA İLE KANSER ARAŞTIRMALARI İÇİN ANLAŞMA İMZALADI

ABD'de 2016 yılında Küba ile kanser araştırmaları konusunda bir anlaşma yaptı. 

Amerika Birleşik Devletleri ile Küba kanser araştırmalarında birlikte çalışacak.

ABD'de dönemin Sağlık Bakanı Sylvia Burwell ve Kübalı mevkidaşı Roberto Morales, iki ülkenin tıbbi işbirliğini öngören anlaşmayı Havana'da imzaladı. 

İmza töreninin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Burwell, kanserle mücadeledenin iki ülkenin ortak hedefi olduğunu söyledi.

ABD, 2016'da Küba'dan ilaç ithal edilmesinin önünü açan bir yasa tasarısına onay vermişti. 

KANSER ARAŞTIRMALARINDA DÜNYANIN GÖZÜ KÜBA'DA

Küba'da sağlık sisteminin temelleri, kendisi de doktor olan Küba devriminin lideri Che Guevara tarafından atıldı. Birkaç yıldır kanser aşısı üzerinde çalışan ülke özellikle kanser araştırmalarında dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olarak gösteriliyor. 

Küba'da ABD yanlısı hükümetin 1959'da devrilmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler askıya alınmış, ABD ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.
 

Editör: TE Bilişim