Gazete Emek- Çin'den Türkiye'ye getirilen 3 milyon doz CoronaVac aşısı 81 ile sevk edildi ve Türkiye genelinde 1 buçuk milyona yakın sağlık emekçisinin aşılanmasına başlandı. Sağlık emekçileri aldıkları randevu ile çalıştıkları kurumlarda hazırlanan aşılama odalarında aşı olabiliyorlar.

 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarına göre, ilk etapta sağlık emekçileri ve 65 yaş üstü kişiler aşı olacak. Ancak Türkiye’ye getirilen CoronaVac aşısının 60 yaş üstü gruplar için yapılmış faz 3 çalışması henüz yok. Öte yandan aşılmanın 28 gün arayla iki doz şeklinde uygulanması gerekiyor. Ama ikinci doz uygulaması için yeni aşıların gelmesi mi beklenecek yoksa getirilen 3 milyon doz aşı iki doz şeklinde sadece sağlık çalışanlarına mı yapılacağına dair sorular henüz cevap bulmuş değil.

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Aşılama programını nasıl yürüteceğine dair belirsizliklerin devam ettiğine vurgu yapan Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Dr. Ali Karakoç, “Bununla ilgili ne bir açıklama ne de elimizde veri var. Tek bildiğimiz şey 3 milyon doz aşının geldiği. Eğer iki doz uygulanacaksa ki öyle olması gerekiyor. Bu miktar sadece sağlık emekçilerine yeter. Pandeminin başından itibaren süreç şeffaf yönetilmedi. Kamuoyuna net açıklamalar yapılmadı. Sağlık, meslek ve emek örgütleriyle doğru düzgün ortaklaşma yapılmadı” dedi.

60 YAŞ ÜZERİ FAZ 3 VERİSİ YOK

Türkiye’de diğer koronavirüs aşılarının da bulunması gerektiğini belirten Karakoç, “Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği gibi bir aşılama programı yapılmış ama elimizde hala CoronaVac aşısına dair 60 yaş üzeri faz 3 çalışmasına ilişkin veri yok. Bu veri hemen hemen hiç kimsenin elinde yok. Oysaki 60 yaş üzeri faz 3 çalışma verileri diğer aşılarda var. CoronaVac aşısına dair her ülkede farklı protokoller uygulandı faz 3 aşamasında. Örneğin Brezilya’nın dün açıkladığı verilere göre, aşılamanın büyük bir kısmında sağlık emekçileri yer alıyor, bunlar içinde 60 yaş üzeri kişiler de var ama 65 yaş üzeri için özel bir veri açıklanmadı. Şili de Kasım ayında başlattığı 60 yaş üzeri çalışması devam ediyor ve onunla ilgili veri yok henüz yok” ifadelerini kullandı.

FAZ 3 AŞILAR GETİRİLMELİ

Diğer koronavirüs aşılarında 60 yaş üzeri kişilere yönelik faz 3 çalışmasının olduğunu anımsatan Karakoç, “Aşı bağışıklama için çok önemli. İnsanlığın ortak müştereği. Herkese ücretsiz ve eşit yapılması gerekiyor. Ama en temel kıstasımız önce tereddüdü önlemek. 60 yaşa ilişkin elimizde bir veri olmadan 60 yaşa üstündeki yurttaşları nasıl aşılayacaklar. Bu durum yurttaşlar arasında tereddüde neden oluyor. Dolayısıyla mutlaka 60 yaş üzeri yurttaşlar için faz 3 çalışması olan aşıların getirilmesi gerekiyor” diye belirtti.

KORUNMANIN TEK YOLU AŞILANMA

Karakoç, aşı için acil kullanım onayı veren Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu‘nun herhangi bir veri paylaşmadığına değindi. Türk Tabipler Birliği (TTB) ve tabip odaları ile uzmanlık derneklerin bu yönde yaptığı açıklamaları hatırlatan Karakoç, “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, bünyesinde oluşturduğu bilimsel kurulla yaptığı incelemeyi kamuoyuyla şeffaf olarak açıklamasını istedik. Ancak herhangi bir açıklama yapılmadı, veri paylaşılmadı. Bu da maalesef pandemi sürecinde Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü şeffaf olmayan politikalarının devamı niteliğinde. Oysaki bizim baştan beri dediğimiz gibi bulaşıcı hastalıklardan, salgınlardan korunmanın tek yolu aşılanma. Aşılanmayla ilgili hiçbir tereddüdümüz yok. Toplumdaki tereddüdü artırmamak için bu eldeki verilerin hem kamuoyuyla hem de ilgili uzmanlık derneklerine şeffaf olarak açıklanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Aşı olmak için çalıştığı kurumdan randevu aldığını belirten Karakoç, “CoronaVac aşısının farklı şekillerde etkinliği ve güvenirliği kanıtlanmış durumda. Toplumsal bağışıklığı sağlamanın tek yolu aşılama olduğun biliyoruz. Dolayısıyla mutlaka aşı olacağız” dedi.

Kaynak: MA 

Editör: TE Bilişim