Gazete Emek-  Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yeni tip koronavirüsün daha hızlı yayılan türünün şu ana kadar "ciddi hastalık veya ölüme" neden olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını bildirdi.

İngiltere'de koronavirüsün mutasyona uğrayan bir türünün tespit edilmesi kaygıya neden oldu. DSÖ tarafından yapılan açıklamada, tespit edilen türün 'ciddi hastalık veya ölüme' neden olduğuna dair bir kanıt olmadığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

İngiltere'de Covid-19'un daha hızlı yayıldığı belirtilen mutasyonunun tespit edilmesinin ardından, Başbakan Boris Johnson ve bir grup bilim insanı, yaptıkları açıklamada, ülkede keşfedilen yeni türün, yüzde 70 daha fazla bulaşıcı olduğunu duyurmuştu.

Mutasyona uğrayan virüsün, İngiltere'den sonra Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika'da da görülmesi üzerine, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülke İngiltere'den ve bu ülkelerden uçuşları durdurmuştu.

Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, yeni virüsün Türkiye'de tespit edilmediğini bildirmiş ve şu açıklamayı yapmıştı:

"Virüslerde 10 aydır 160 farklı noktada mutasyon oldu. Fakat bu mutasyonların hiçbiri virüsün hastalık yapma gücünü değiştirmedi. İngiltere'de bildirilen 10 farklı mutasyondan özellikle bir tanesi (N 501 Y), virüsün insan hücresine bağlanma noktasında olduğundan önem arz ediyor. İngiltere'de bildirilen bu mutasyonun hastalığın yüzde 70 daha hızlı bulaşmasına neden olduğu ileri sürülüyor. Binden fazla kişinin de bu virüsle enfekte olduğu söyleniyor."

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim