Gazete Emek-  Koronavirüs Bilim Kurulu bugün aşı gündemiyle toplandı. Toplantıya BioNTech aşısını geliştiren Profesör Doktor Uğur Şahin de katıldı. Bilim Kurulu Toplantısına katılan Uğur Şahin 120 milyon doz aşı için anlaşma yapıldığını duyurdu. 

Bugün Uğur hocamızın bazı görüşlerini bizzat kendisinden duymanızı istiyoruz. Öncelikle bugün de medyaya yansımış oldu son olarak bildiğiniz gibi 27 Aralık’ta ilk sözleşmemizi yapmış idik, ondan üç ay önce görüşmelerimiz olmuştu. Bu süreçte neredeyse haftada iki kez telefonda görüşmelerimiz oldu. Çok yoğun gayret gösterdiniz.

En son 120 milyon dozluk anlaşma sizlerin yoğun çabalarınızla imzalanmış oldu. Vatandaşımız sizden bu anlaşmanın tedarik boyutu önemli sizden duymak ister. Buyrun hocam sizi dinliyoruz.”

BioNTech CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Burada konuşma imkanımız olduğu için çok mutluyum. Sayın Bakanımın anlattığı gibi Aralık’tan beri beraber konuşuyoruz. Türkiye’ye uyguladığımız aşıyı nasıl getirebiliriz diye. Aralık’ta 1,5 milyonu konuştuk. Sayın Bakan sağolsun iki üç hafta arada istediği dozları yükselttiler.

* 120 milyon doz olarak imza attık. Çok mutluyum çünkü şimdi Türkiye bu altıncı ayın sonuna kadar, Haziran ayının sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz. Temmuz-Ağustos ve Eylül ayında tamamıyla 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz.

* Son 2 haftada bizim ekipler yoğun çalıştı. Ne zaman ne kadar aşı dozu geleceği hakkında anlaştık. Allah’ın izniyle biz de aşıları Türkiye’ye getireceğiz.

* Sayın Bakanım telefonla çok görüştük. Bana her zaman soruyordunuz, ‘bu ay 3 milyon ayarlayabilir misiniz’ diye. Ben de ‘imkan olunca evet’, elimizde imkan olmayınca ‘hayır’ diyordum. Şimdi Allah’ın izniyle imkanımız var, problem çıkmazsa zamanında yollayacağız

Fahrettin Koca: “Çok teşekkürler hocam. Arkadaşların bize göndermiş olduğu, 26 Mayıs’tan itibaren ilk iki haftayı planlamışlar. Özetle 120 milyon doz aşının şu ana kadar 6.1 milyonu bize teslim edildi. Haziran ayında 30 milyon olmak üzere temmuz-ağustos-eylülde 120 milyon toplam aşı Türkiye’ye gelmiş olacak. Artık ‘gelecek, olacak’ demekten öte somut icraatı görmek istiyoruz, vatandaşımız artık bu aşıya ulaşmak istiyor.”

Fahrettin Koca: “Sizin önemli bir cümleniz vardı, ‘Birlikte uğraşıyoruz Allah’ın izniyle başaracağız’ demiştiniz. Geliştirilen aşının mutasyonlara etkisi ile ilgili bilgi önemli. Hastalığı geçirtmiş olan kişilere tek doz yapılması konusundaki fikirleriniz. İki doz aşı olan vatandaşlarımızın, üçüncü doz aşısını bu yıl mı, yoksa gelecek yıl mı konusundaki görüşlerinizi almak istiyoruz.”

YERLİ AŞI AÇIKLAMASI

* Yerli aşıyla ilgili Faz-2’de gönüllülerle çalışma bitti. Faz-3 de Haziran’ın başında başlayabilir diye düşünüyorum. Bir taraftan siz üretim yapıyorsunuz Faz-3 için, bütün sonuçları olumlu olursa Haziran başında Faz-3’e geçebiliriz. Bildiğiniz gibi 3 aşımız daha var, 2 tanesi inaktif. Orada da Faz-1 safhasındalar. Onlarda iki üç hafta içerisinde Faz-2’ye geçme çalışması başlamış olur. Eylül ayında acil kullanım onayı söz konusu olabilir. İlk Türk aşısı gündeme girebilir diye bekliyoruz, yakından takip ediyoruz.

Kaynak: Dokuz8haber

Editör: TE Bilişim