Gazete Emek- Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle talebin arttığı grip aşısı Türkiye’ye geldi. Grip aşısı alabilecek vatandaşlar e-Nabız sistemlerine yüklenirken aşı fiyatı da değişmeyerek 72,64 lira oldu. Aşı için öncelikli gruplar arasında ise gebeler yer almadı.

Grip aşısı Türkiye’ye gelirken,”Charlson Risk Skoru” ile bireylerin çeşitli özelliklerinin göz önünde bulundurulup ancak bir puanlama sistemine dahil edilmesiyle aşı olabileceği öne sürüldü.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN GRİP AŞISI AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanlığı, kriz yaratan grip aşılarıyla ilgili açıklama yaptı. Bakanlık “Aşı sınırlı üretim nedeniyle peyderpey temin edilebiliyor” dedi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Bakanlığımız, geçmiş yıllarda olduğundan daha fazla influenza aşısı temin etmek üzere bağlantılarını sağlamış durumdadır. Ancak tüm dünyada üretim kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle belli bir zaman diliminde peyderpey temin edilmektedir. Bu nedenle belirlenen risk grupları ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılması öngörülmüştür.”

CHARLSON RİSK RAPORU PUANLAMASI

Sağlık Bakanlığı henüz grip aşısıyla ilgili algoritmayı resmi olarak açıklamazken, sosyal medyaya yansıyan, bakanlığın logosunun yer aldığı “Charlson Risk Skoru” puanlamasına göre 5 puan alan ve birincil risk grup adı altında saptanan hastaya grip aşısı yapılacağı iddia edildi.

YÜKSEK, ORTA VE ÇOK DÜŞÜK RİSKLİ

Söz konusu taslak algoritmaya göre kişiler “Yüksek, orta ve çok düşük riskli” olarak aile hekimleri tarafından puanlandırılacak. Risk skorunda yer alan hastalıklardan hiçbirine girmeyen kişilere “0” verilerek “risksiz”; 1-2 puanı olanlar ise “çok düşük riskli” kabul edilecek. Bu kişilere grip aşısı yapılmayacak.

AŞILAR AİLE HEKİMLİĞİNDE

3-4 puanda olanlar “orta riskli” kabul edilecek ancak bu kişiler aşı için ikinci fazı bekleyecek. Skor tablosuna göre 5 ve üzerinde puanı olanlar ise “yüksek riskli” kabul edilecek. Bu kişiler aile hekiminin skoru belirlemesinin ardından reçeteyle eczaneden ilacını alacak ardından tekrar aile hekimine giderek aşısını yaptırabilecek.

Editör: TE Bilişim