Gazete Emek - Çin’den gelecek 50 milyon doz aşı, önce uluslararası akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) laboratuvarlarında, Türkiye’ye ithal edilen tüm aşılarda olduğu gibi incelenecek. 

Devam eden üçüncü faz 3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanması üzerine veriler, TİTCK tarafından değerlendirilecek. Türkiye’nin standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecek.

Birkaç gün içinde Türkiye’ye gelmesi beklenen aşıya dair DHA’ya açıklama yapan Prof. Dr. İlhan şunları söyledi: “Ülkemizde günde, aşağı yukarı 1.5 milyon kişiye aşı yapılması planlanıyor. Aşılama ekiplerinin üç kişiden oluşması öngörülüyor. Üç kişilik bir ekip günde 200’ün biraz üzerindeki kişiye aşı yapabileceği öngörülmekte. Böyle yapıldığı zaman da günde 1.5 milyon civarında kişiye aşı yapabilecek gibi gözüküyoruz”

Aşılama uygulaması dışında tutulacak gruplar olduğunu belirten Prof. Dr. İlhan “18 yaş altı gençlerimiz, çocuklarımız, gebelerimiz ve emziren annelerimiz aşılamaya tabi olmayacaklar. Son dört-altı ay içinde koronavirüs geçirenler de aşılamaya ilk planda tabi olmayacak” dedi.

“GENİŞ BİR AŞILAMA STRATEJİSİ SÖZ KONUSU”

Prof. Dr. İlhan, Türkiye’de aşılamanın her yerde aynı anda başlayacağını belirterek şöyle devam etti:

 “83 milyon nüfusumuz olduğunu düşündüğümüzde 60-65 milyon civarı vatandaşımızın haziran ayı sonuna kadar aşılanmasını planladığımız düşünülebilir. Normal zamanda aşılama daha çok aile sağlığı merkezlerimizde, okul aşıları toplum sağlığı merkezlerimizde yapılıyor. Bazı hastanelerimizde çocukluk çağı aşılamaları yapılıyordu. Bu sefer bu merkezlerimizin yanında, organize sanayi bölgelerinde, büyük işletmelerde iş yeri hekimleri tarafından aşılama yapılacak. Engelli bireylerimiz, huzur evlerimiz için oralara gidilerek aşılama yapılacak. Cezaevinde olanlar için oralarda aşılama yapılacak. Geniş bir aşılama stratejisi söz konusu.”

Kaynak: Diken 

Editör: TE Bilişim