Gazete Emek- Küba'da Kamu Sağlığı Bakanlığı, Moleküler İmmünoloji Merkezi’nin (CIM) geliştirdiği Itolizumab ilacının yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarında antienflamatuvar tedavi olarak olumlu sonuçlar ürettiğini açıkladı.

Informed adlı internet sitesinde yayınlanan bir çalışmaya göre SARS-COV2 virüsü bulaşan hastalar, “sitokin fırtınası sendromu” semptomu ile ayırt edilebilen çok ciddi bir hastalık geçirebiliyor. T-limfositlerinin çoğalmasını ve aktivasyonunu engelleyebilen ve immünomodülatör işlevi de gören bir molekül olan Itolizumab’ın enflamasyona yol açan sitokin salınımını azalttığı gözlendi.

Ocak ayında CIM, Victoria de Girón Temel ve Preklinik Bilimler Enstitüsü ile Santa Clara şehrindeki  Manuel Piti Fajardo ve Arnaldo Milián Castro hastanelerinden araştırmacılar, ilacın ciddi ve kritik durumdaki üç Covid-19 hastasının tedavisindeki etkilerine dair bir araştırmanın sonuçlarını Immunotherapy isimli uluslararası tıbbi dergide yayınladı.

Bilim insanları Itolizumab kullanımının üç vakada da sitokin IL-6 konsantrasyonunu azalttığını, vakalardan ikisinde tamamen iyileşmelerini sağlayan solunumsal ve radyolojik gelişmeler gözlendiğini açıkladı.

Araştırmacılar, antiviral ve antikoagülan ilaçlarla birlikte uygulanırsa bu antienflamatuvar terapinin ciddi Covid-19 vakalarında gözlenen hastalık ve ölüm oranlarını azaltabileceğini belirtti.

Kaynak: İleri haber

Editör: TE Bilişim