Gazete Emek- Türkiye'de semptom göstermeyen korona pozitif vakaların da günlük resmi tabloya eklenmesinin ardından tartışmalar sürüyor. Temmuz'dan bu yana sadece semptom gösteren hasta sayısını açıkladığı için eleştirilere hedef olan Sağlık Bakanlığı, toplam yeni koronavirüs vaka sayısını 28 bin 351 olarak açıklamıştı.

Türk Tabipleri Birliği (TBB) ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) bugün bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından CHP Genel Merkezi’nde yapılan basın açıklamasında TTB açıklamalarda bulundu.

Basın mensuplarına konuşan TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut,  “Dün filyasyon ekipleri için sadece Ankara’da 14 bin civarı pozitif vaka vardı. Türkiye geneli içinde açıklanan 28 bin sayısı şüpheli” dedi.

Bulut, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

Filyasyon ekipleri ile yaptığımız toplantıda sadece Ankara’daki pozitif vaka sayısı 14 bin civarında. Bu sadece filyason ekiplerinden gelen rakam, hastanelerdeki rakam değil. Topladığımız da bu 28 bin civarı rakamın gerçeği yansıtmadığını şimdiden söyleyebiliriz.

FİNCANCI: GERÇEKLERİN BİR BİÇİMDE ORTAYA ÇIKMA HUYU VAR

Basın açıklamasında konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, artan vaka sayılarına ilişkin, “Toplu hareketliliğin kısıtlanması, toplu bulunan alanların kapatılması, zorunlu üretim dışında üretimin mutlaka durması ve bunun en az 2 hafta tercihen 4 hafta olması. 4 hafta hızı düşürebilmek için ideal olanıdır’’ dedi.

''Dün hep beraber izledik. Gerçeklerin bir biçimde ortaya çıkma huyu var. Biz Türk Tabipleri Birliği olarak başından beri haklı olduğumuzu söyledik. Keşke olmasaydık. Keşke bu kadar insanımız ölmeseydi” değerlendirmesinde bulunan Fincancı, “Bu kadar hastamız olmasaydı ve bu kadar sağlık çalışanını yitirmeseydik. Biz bunun hala önlenebilir olduğunu söylüyoruz. Toplu hareketliliğin kısıtlanması, toplu bulunan alanların kapatılması, zorunlu üretim dışında üretimin mutlaka durması ve bunun en az 2 hafta tercihen 4 hafta olması. 4 hafta hızı düşürebilmek için ideal olanıdır ”

Fincancı, “Vakanın belirti göstermeyen olduğu ifade ediliyor ama Covid-19 hastalığında testin pozitif çıkmasından sonra ne zaman belirtilerin ortaya çıkacağı ve nasıl belirtiler olabileceğini öngörme olanağı yok. Onların hasta olarak tanımlanmamasının uygun olmadığını söylüyoruz” dedi.

''VAKA-HASTA AYRIMI YAPAMAZSINIZ''

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ise vaka hasta ayrımına ilişkin, “Salgınlarda bu tip vakalar ve hastalar bildirimi zorunludur. O nedenle vaka hasta ayrımı yapamazsınız. Bunları uluslararası duyurmamak bile suçtur. Çünkü küresel sağlığı tehdit etmiş oluyorsunuz” dedi.

Kaynak: Tele1

Editör: TE Bilişim