Gazete Emek- İngiltere'de yapılan bir araştırma, Covid-19'u atlatmış görünmesine rağmen aylar boyu tam olarak iyileşmeyen kişilerde dört farklı sendrom görüldüğünü ortaya koydu. Dünya çapında binlerce kişinin korona virüsü tedavisinden aylar sonra bu sorunları yaşadığı belirtildi.

İngiltere Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nün raporuna göre, 'uzun süreli Covid'de şu sendromlar görülüyor: Post-viral yorgunluk; kalıcı organ yetmezliği; yoğun bakımın yan etkileri; vücudun farklı yerlerinde tekrar eden semptomlar.

YOĞUN BAKIMIN YAN ETKİLERİ

Araştırmaya göre, Covid'i yoğun bakımda tedavi görecek kadar ağır geçiren kişiler için hastaneden çıkmak iyileşmiş olmak anlamına gelmiyor; aksine uzun bir iyileşme sürecinin başlangıcına işaret ediyor. Yoğun bakında uzun süre kalmış kişilerin büyük çoğunluğunun yardım almadan oturmakta veya kollarını kaldırmakta zorlandığı, bazılarının konuşmak ve yutkınmakta bile güçlük çektiği belirtiliyor. 
Araştırmaya göre, yoğun bakım hastaları aynı zamanda depresyon veya travma sonra stres bozukluğu da yaşayabiliyor. 

POST VİRAL YORGUNLUK

Uzun süreli Covid hastalarının önemli bir kısmı, iyileşme sürecinden sonra yorgun hissediyor, kas ağrısı çekiyor ve konstante olmakta zorlanıyor. Bu belirtiler ile kronik yorgunluk sendromu birbirine karıştırılabiliyor. 2003'teki SARS salgınında da, hastaların üçte birinin akciğerlerinin sağlıklı görünmesine rağmen aylar boyu egzersiz yapmakta zorlandığı ortaya çıkmıştı.

ORGANLARDA HASAR

Uzun süreli Covid hastalarında görülen bir diğer sendrom da, hastalığın organlarda hasar bırakmış olması. Araştırmada, devam eden nefes darlığı, öksürük ve hızlı nabız gibi semptomların akciğer veya kalpte hasar göstergesi olabileceği belirtildi. Bu hasarın illa ki kalıcı olmadığı vurgulansa da, Covid-19 tedavisini hastanede almak zorunda kalan hastalar arasında akciğer hasarı yaygın olarak görüldü.

İngiliz uzmanlar, yakın zamanda yapılan bir diğer araştırmaya göre hastaların yaklaşık yarısının hastaneden çıkmalarından altı hafta sonra hâlâ nefes darlığı çektiğini hatırlattı. Aynı araştırma, hastanede tedavi görenlerin yaklaşık üçte birinin kalbinde hasar kaldığını ve hafif enfeksiyonlarda da kalp hasarı görülebildiğini ortaya koymuştu.

'VÜCUTTA GEZEN' SEMPTOMLAR 

Covid-19'u uzun süre boyunca atlatamayan hastalarda, vücudun farklı yerlerinde bir görünüp bir kaybolan bazı semptomlar da tespit edildi. Buna göre, bazı hastalarda Covid-19 tedavisi sonrası vücudun belirli yerlerinde çeşitli semptomlar yeniden görülebiliyor. Bunların yoğunluğu bir artıp bir azalabiliyor; sonrasında farklı bir yerde yeni semptomlar görülebiliyor. Uzmanlar, 'gezen semptom' fenomeninin nedeninin tam olarak bilinmediğini ama bağışıklık sistemindeki sorunlardan kaynaklanıyor olabileceğini söyledi. 

TÜM YAŞ GRUPLARI ETKİLENİYOR 

İngiliz uzmanların raporuna göre, uzun süreli Covid'in yukarıdaki semptomları tüm yaş gruplarında görülebiliyor. Raporda, Covid hastalarının yüzde 10'unda üç haftadan uzun süren semptomlar görüldüğü, her 50 kişiden birinin üç hafta sonra hâlâ hasta olduğu belirtildi. Bununla birlikte, yaş ilerledikçe uzun süreli Covid riski de artıyor.

Uzmanlar, Covid-19'un bu uzun süreli etkilerinin başka hastalıklarla karıştırılabileceğine de dikkat çekti. Bu sendromların tasnif edilip Covid-19'la bağlantısının saptanmaması halinde, insanların tedavi almasının da zora gireceği vurgulandı. 

Editör: TE Bilişim