Gazete Emek- Erzincan’da Anagold Altın Madeni şirketi için taşeronluk yapan Çiftay Madencilik’te çalışan 900 işçi iş bıraktı. Banka promosyonlarını alabilmek için aylardır şirket yetkilileriyle görüştüklerini açıklayan işçiler, son üç yıl için toplam altı bin 250 lira promosyon teklif edildiğini dile getirdi. İşverenin, bu rakamın çok düşük olduğunu dile getiren işçileri işten atmaya çalıştığını söyleyen işçiler, haksız ve orantısız dayatmalar olduğunu vurgulayarak tüm alacaklarının peşinde olacaklarını duyurdu. Sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen işçiler, haklarını alana kadar tüm yasal yolları kullanacaklarını ilan ederek işçilerin ortak taleplerini şöyle sıraladı:


 

İŞYERİNDE ÇALIŞMA VARIŞININ TESİS EDİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”


 


 


 

Son zamanlarda yaşanan olumsuz olaylar ve banka promosyonu konusundaki eksik bilgilendirmelerden kaynaklı işyerinde çalışma barışı sekteye uğramış, işçiler arasında işverene karşı hayal kırıklıkları yaşanmıştır. İşini ve ekmeğini seven biz çalışanlar, işyerinde yaşanan bu olumsuz durumun Çiftay Şantiyesi idaresinin vereceği sözlerle ortadan kalkacağına inanıyoruz. Hepimiz, işimizi zamanında ve en verimli şekilde yapıp ailemize helal ekmek götürmek için çalışıyoruz. Bu durumun sekteye uğramaması için İliç Şantiyesi işçileri olarak aşağıdaki taleplerimizin gerçekleştirilmesini ve işyerinde çalışma barışının tesis edilmesini talep ediyoruz.


 

1. Haksız yere işten atılan arkadaşlarımızın tümünün işe iadesini,


 

2. Banka promosyonu konusunda işverenin işçileri şeffaf, açık ve net bir şekilde bilgilendirmesini,


 

3. Banka promosyonu görüşmelerinde çalışan temsilcilerinin gözlemci olarak görüşmelerde yer almasını,


 

4. İşçilerin üst işveren Anagold işçileri olmak üzere diğer taşeronların aldığı banka promosyonuna yakın miktarlarda almasının sağlanması için işveren tarafından gerekli çabanın gösterilmesini ,


 

5. İşyerinde sendikal faaliyetlerin engellenmemesini talep ediyoruz.


 

Yukarıdaki taleplerimiz gerçekleşmesi halinde işyerinde iş huzuru tesis edilmiş olacaktır. Çiftay işçileri olarak ekmeğimiz için çalışmaya devam edeceğiz.”


 


 


 

ŞİRKET, SİYANÜR SIZINTISIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ


 


 

Anagold Madencilik, geçtiğimiz Haziran ayında (2022) Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’ninde siyanür sızıntısına yol açan faaliyetiyle gündeme gelmişti. Şirket ve yetkililer, siyanür sızıntısı olduğunu önce yalanmış daha sonra kamuoyu baskısı ve bilirkişi raporlarıyla siyanür sızıntısını olduğunu kabul etmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 27 Haziran’da madenin faaliyetlerinin durdurulduğunu açıklamış fakat para cezası verilen madenin üç ay sonra yeniden faaliyete geçmişti.

Kaynak: Medyascope

Editör: TE Bilişim