Gazete Emek- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Saray'daki kabine toplantısından sonra açıklama yaptı. 

Kalın Rusya ile İdlib görüşmelerine ilişkin, "Şu ana kadar müzakerelerden bizi tatmin edeci bir sonuç çıkmamıştır. Sunulan kağıdı ve haritayı kabul etmedik" açıklamasını yaptı.

Kalın'ın açıklamalarından satır başları:

İDLİB

 "İdlib'de temel çizgimiz Soçi mutabakatına geri dönülmesi. Buranın korunması ve sivillerin muhafaza edilmesi için bölgeye askeri tahkimat ve sevkiyatımız devam edecek."

 Askerimize saldırı söz konusu olduğunda, geçen haftalarda olduğu gibi cevabı en sert şekilde verileceğinden kimsenin şüphesi olmasın."

RUSYA İLE İDLİB GÖRÜŞMELERİ

 "Şu ana kadarki müzakerelerden bizi tatmin edici bir sonuç çıkmamıştır. Bize sunulan kağıt ve haritayı kabul etmedik. Bunlar müzakere yoluyla çözülecek. Bizim için belirleyici çerçeve Soçi mutabakatıdır. Rejimin Rus destekli saldırıları derhal sona erdirilmeli. Bizim askerlerimiz ve sivillerle ilgili hassas bir süreçten geçmekteyiz. Bizim askerlerimize yönelik bir saldırı gerçekleştirilirse karşıda kim olursa olsun en sert tepki verilecektir."

DARBE İDDİALARI

 "Son 17 yılda verilen mücadeleler neticesinde vesayet odakları zayıflamıştır. Bu vesayet odakları nerede olurlarsa olsunlar hedeflerine asla ulaşamayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti, kimden hangi saikle gelirse gelsin hiçbir darbe girişimine asla prim vermeyecektir. "

ABDULLAH GÜL'ÜN GEZİ DAVASI AÇIKLAMASI

 "Mahkemenin verdiği kara yargı sürecinin bir aşamasını temsil ediyor. Gezinin bu ülkeye verdiği zararı unutmamak lazım. Sayın Gül gurur duyabilir, kendi görüşüdür. Geldiğimiz nokta itibarıyla baktığımızda Türkiye'nin o dönemde zor bir süreçten geçtiğini ve Türkiye'ye zarar verdiğini aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. 

Milletin konuştuğu, kararını verdiği, iradesini sandıkta yansıttığı, sistemin değiştiği bir dönemde tekrar tekrar bu konuyu açmak, 'bundan dolayı Türkiye iyi yönetilmiyor' gibi birtakım söylemler geliştirmek ülkemizin siyasi, sosyolojik, toplumsal gerçekleriyle bağdaşmamamakta. Hem teorik olarak hem de pratik olarak kuvvetler ayrılığının en net konduğu sistem başkanlık sistemidir. Tartışmalar siyasi müzakere yelpazelerini genişletmek amacıyla yapıyorlar. Suni gündemlerden uzak durarak bizim hedefimiz 2023 hedeflerine ulaşmaktır."

BURHAN KUZU AÇIKLAMASI

 "Doğrudan bizi bağlayan bir durum değil. Kendi açıklamalarını kendisi zaten yapıyor. İstanbul Başsavcılığı da yargıya baskı yapıldı mı iddialarıyla ilgili soruşturma yapıyor. "

Kaynak: Cumhuriyet

Editör: TE Bilişim