Gazete Emek-  Mardin Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Türk, CHP’ye gelecekle ilgili projelerini daha açık ve net bir şekilde ortaya koyma çağrısı yaptı. Kürtlerin de beklentisinin bu yönde olduğunu kaydeden Türk, “Kürtlerin AK Parti ile bir geleceği olmaz" dedi.

Bianet’ten Rukel Tuncel’e açıklamalarda bulunan Türk, “Bir ülkenin barışa ihtiyacı varsa, bir sorun varsa, siyasetçi risk almak zorundadır, gelecekle ilgili hesap yapmalıdır” diye konuştu.

Kürtler konusunda “ulusalcı kesim benden kopar, oy kaybederim” şeklinde bir kaygı olduğunu söyleyen Ahmet Türk, şu ifadeleri kullandı: "Ana muhalefet partisi gelecekle ilgili projelerini daha açık ve net ortaya koymalı, Kürtlerin beklentisi de budur, 'yarın için ne yapacak', yan cebime koy mantığı hiçbir sorunu çözmez."

Rukel’in soruları ve Türk’ün cevaplarından öne çıkanlar şöyle:


"MUHATAP OLSAYDI BU ACILAR YAŞANMAZDI"

HDP sıklıkla Kürt sorununun demokratik, barışçıl çözümünden söz ediyor. Kiminle bu çözüm, nasıl bir barış, sizlerin penceresinden bugün bir muhatap var mı?

"Muhatap olsaydı bu kadar acılar yaşanmazdı. Muhatap olmadığı için bugün bu sorun bir çıbana dönüşmüş durumda. Ama mücadele ederken aynı zamanda bir muhatap yaratmanın da mücadelesini vermek zorundasınız.

Bugün ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi, ben zaman zaman eleştiriyorum ve birilerinin hoşuna gitmiyor. İki de bir güçlendirilmiş parlamenter sistemden söz ediliyor. Peki, insan hakları, demokrasi, Kürt sorunu konusunda bugüne kadar verdiğiniz bir açık mesaj var mıdır, yok!"
 

"MAALESEF BUGÜNDEN YARARLANMA HESABI ETRAFINDA SİYASET YAPILIYOR" 


Peki, ne olacak, bu sorun nasıl çözülecek, böyle mi devam edecek?

"Bir ülkenin barışa ihtiyacı varsa, bir sorun varsa, siyasetçi risk almak zorundadır, gelecekle ilgili hesap yapmalıdır ama bugün maalesef bugünden yararlanma hesabı etrafında siyaset yapılıyor. “Kürtler konusunda çok açık bir şeyler söylersem, ulusalcı kesim benden kopar, oy kaybederim” kaygısı var bazılarında. Oysa ki doğruyu savunmak demokrasiye inananların görevidir, doğru projeler etrafında halkı buluşturmak görevdir.

“Türkiye halkı ulusalcıdır, ulusalcıları desteğini kaybederiz” anlayışını doğru bulmuyoruz. Ana muhalefet partisinin bunu aşması gerekir, bunu aştığı zaman, Kürtler kiminle demokrasi için birlik olacağının kararını verir.


"MUHALEFET PARTİSİ GELECEK İLE İLGİLİ PROJELERİNİ DAHA NET ORTAYA KOYMALI"

Tabi ki bugün iktidarın yarattığı bu tablo karşısında Kürtlerin AK Parti ile bir geleceği olmaz, bir görüşmesi olmaz. Birileri bizden uzak bile dursa, biz bize düşen rolü Kürtler olarak oynayacağız, ama bu nereye kadar gider. Bu sorunun çözümü için yeterli olur mu?

Biz yerel seçimlerde destekledik, 10-11 ilde bizim desteğimiz olmasaydı seçimi alamazlardı. Ancak ana muhalefet partisi gelecekle ilgili projelerini daha açık ve net ortaya koymalı, Kürtlerin beklentisi de budur, “yarın için ne yapacak.” Yan cebime koy mantığı hiçbir sorunu çözmez."




Kaynak: BirGün

Editör: TE Bilişim