Gazete Emek- HDP Milletvekili Ahmet Yıldırım’ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik Başbakanlık tezkeresi hazırlanarak TBMM’ye iletildi.


HDP Grup Başkanvekili ve Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım’ın vekilliği, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 'Saraydaki padişah bozuntusu' dediği için düşürülebilir.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle aldığı 1 yıl 2 ay hapis cezası, istinaf mahkemesinde de onanarak kesinleşti. Yıldırım hakkında hazırlanan Başbakanlık tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda okunursa ilk kez 'Cumhurbaşkanına hakaret suçu' nedeniyle muhalefetten bir kişinin milletvekilliği düşmüş olacak.

Kararın TBMM’de başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere, pek çok muhalefet vekili hakkında Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla dava açılması tartışmalarını beraberinde getireceği belirtiliyor.

CEZANIN ERTLENMESİ DE KABUL EDİLMEDİ 

HDP’li Yıldırım hakkında 'Saraydaki padişah bozuntusu' dediği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla Muş 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 1 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Söz konusu cezanın ertelenmesi ya da para cezasına çevrilmesi talebi de kabul edilmedi.

TBMM'YE İLETİLDİ 

Erzurum İstinaf Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, Cumhurbaşkanı'na hakaret suçunu oluşturduğu gerekçesiyle ilk derece mahkemesinin usule veya esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığının bulunmadığı gerekçesiyle dava dosyasının istinaf itirazının reddine, yerel mahkemenin verdiği 1 yıl 2 ay hapis cezasını oy birliği ile onamasına karar verdi.

Yıldırım hakkındaki Cumhurbaşkanı’na hakaret suçu nedeniyle verilen 1 yıl 2 ay hapis cezasının kesinleşmesi üzerine Yıldırım’ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik Başbakanlık tezkeresi hazırlanarak TBMM’ye iletildi.

SİYASET YASAĞI GETİRİLMİŞTİ

TBMM Genel Kurulu’nda daha önce haklarında kesinleşen cezaları okunan Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan ve Besime Konca’nın milletvekillikleri düşürülmüştü. Yüksekdağ, Aydoğan ve Konca hakkında verilen cezaların gerekçesini devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar oluştururken, Yıldırım hakkında gönderilen Başbakanlık tezkeresinin okunması halinde ilk kez Cumhurbaşkanı’na hakaret suçu nedeniyle milletvekilliği düşürülmüş olacak. Ayrıca Yıldırım hakkında verilen suçta siyaset yasağı anlamına gelecek bazı haklardan yoksun bırakılma hükmü de bulunuyor. 

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim