Gazete Emek- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında hak ihlali kararı verdi. Demirtaş’ın derhal tahliye edilmesi istendi.

MAHSUNİ KARAMAN: AİHM DEMİRTAŞ İLE İLGİLİ TARİHİ BİR KARAR VERMİŞTİR

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman “AİHM Büyük Dairesi, olması gerektiği gibi Selahattin Demirtaş ile ilgili ağır ve tarihi bir karar vermiştir. Bu kararla Demirtaş hakkındaki bütün suçlamalar boşa çıkmış, Demirtaş’ın 4 yıldır siyasi sebeplerle rehin tutulduğu tescil edilmiştir. AİHM derhal tahliye kararı da verdi” dedi.

Karaman, “AİHM’in 2018 tarihli ilk kararından sonra ileri sürülen ‘karar kesin değil’ bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar kesin ve bağlayıcıdır. Türkiye yargısının,’karşı hamle yapar işi bitiririz’ anlayışına kapılmadan Demirtaş’ın derhal serbest bırakması gerekmektedir” ifadesini kullandı.

''AİHM, DEMİRTAŞ'IN HER İKİ TUTUKLULUĞUNU DA İHLAL SAYDI''

Sputnik’e açıklamada bulunan Karaman, AİHM’in verdiği kararda Demirtaş’ın her iki tutuklamasının da değerlendirildiği ve iki tutuklamanın da ihlal saydığını söyledi.

Karaman dün Sputnik’e yaptığı açıklamada da şunları söylemişti:

"Geçen yıl Demirtaş’ı 20 Eylül’de ikinci kez tutukladılar. Şimdi çıkacak ihlal kararı ve serbest bırakma kararının ilk tutukluluğuna ilişkin olduğunu söylerler. Onun için bu hazırlığı yaptılar ve muhtemelen söyleyecekler de. Biz de AİHM’de ‘hükümet bu hazırlığı yapıyor, buna karşı uyanık olun’ ikinci tutukluluğun da buna hazırlık olduğunu söyledik.

Herkes biliyor ki Demirtaş bir taraftan 6-8 ekim olaylarından hala yargılanırken bir yandan da hükümetin bu bahanesinin önüne geçmek üzere kararda ikinci tutukluluğu ile ilgili de bir değerlendirme yapmasını istedik. Demirtaş bir taraftan 6-8 ekim olaylarından hala yargılanırken bir yandan da soruşturma dosyasından tutukludur."

"TAHLİYENİN ENGELLENMESİ MANEVİ İNSANLIK SUÇU OLUR"

Başak Demirtaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararı üzerine, Selahattin Demirtaş'ın tahliye edilmemesi halinde manevi işkence suçu oluşacağını dile getirdi.

Başak Demirtaş, AİHM kararı sonrası Twitter hesabından #DemirtaşİçinÖzgürlük etiketi kullanarak eşiyle ilgili şu mesajı paylaştı: "Selahattin’in suçsuz olduğunu halk biliyordu ve şimdi AİHM Büyük Daire tarafından da kesin olarak tescillendi. Dört yıldır içeride tutulması ağır bir suçtu, şu dakikadan itibaren tahliyesinin engellenmesiyle manevi işkence suçu da oluşacaktır."

HDP: DEMİRTAŞ VE TÜM SEÇİLMİŞ SİYASETÇİLER SERBEST BIRAKILMALIDIR

HDP Genel Merkezi Twitter hesabından yapılan açıklamada "AİHM Büyük Daire, Demirtaş’la ilgili geçen yıl yaptığı duruşmaya yönelik verdiği kararı açıkladı. Bu kararın gereği olarak Demirtaş ve tüm seçilmiş siyasetçiler derhal serbest bırakılmalıdır. Seçilmişleri rehin tutma suçu daha fazla sürdürülemez" ifadeleri kullanıldı.

Editör: TE Bilişim