Gazete Emek- Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP Genel Başkanlığı’nı bırakacağı ile ilgili kulis haberleri Berat Albayrak’ın istifasından bu yana konuşuluyor. Erdoğan’ın aylar sonra ilk kez “damat Berat Albayrak” hakkında konuşması ve gergin bir üslupla Albayrak’a sahip çıkması var olan soru işaretlerini artırdı. AKP’nin İstanbul il kongresi bugün, büyük kongresi ise 24 Mart’ta yapılacak. Kongre tarihi yaklaşırken, 2020 yılı başından bu yana ara ara gündeme gelen “Erdoğan’ın AKP genel başkanlığını yakın bir isme devredeceği” haberleri yeniden servise sunuluyor. Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü köşesinde “Erdoğan’a bir tuzak kurulduğunu” öne sürdü.

2023 HEDEFİNE GİDECEK KADROLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “2023 seçimlerine hazırlayacak kadroların ortaya çıkması açısından bu kongreyi çok önemsediğini ve pandemiye rağmen kongrelerin üzerine titrediğini” dile getiren Selvi, 2023 seçimlerinin Türkiye’nin kader seçimi olarak görüldüğünü aktardı. Konrge ile AKP kadrolarının önemli ölçüde yenileneceğini yazan Abdülkadir Selvi, AKP büyük kongresi yaklaştıkça “bir formülün el altından servis edilmeye çalışıldığını” iddia etti.

“ERDOĞAN’A TUZAK KURULUYOR”

“Bu yazı bir erken yazı olarak kabul edilebilir” diyen Abdülkadir Selvi, AKP kongresi yaklaştıkça Erdoğan’ın AKP Genel Başkanlığı’nın daha fazla tartışılacağını öne sürdü. Erdoğan’ın “AKP Genel Başkanlığı’nı güvendiği bir isme bırakacağı” şeklindeki iddiaların olduğunu”, “bazı isimlerin de konuşulduğunu” söyleyen Selvi, bu isimlerin ise “söz konusu modelden haberi olmadığını” yazdı. Açıkça “Erdoğan’a bir tuzak kurulmak isteniyor” görüşünü savunan Selvi, “AKP’nin Erdoğan’dan, Erdoğan’nın da AKP’den koparılmak istendiğini” öne sürdü. Selvi, AKP Genel Başkanlığı konusunun Erdoğan’ın kırmızı çizgisi olduğunu belirterek, “Bunun doğru olduğuna da inanıyorum. O nedenle sureti haktan görünen bu formülün AK Parti’yi Erdoğan’ın elinden almak için bir tuzak olduğunu düşünüyorum” diye yazdı.

KULİSLERİ PELİKAN MI YAYIYOR?

Erdoğan’ın AKP Genel Başkanlığı’nı bırakacağı ile ilgili iddialar yeni değil. Yeniçağ gazetesinde 2020 yılında Fatih Ergin imzasıyla yayınlanan kulis haberinde, “7. Olağan Büyük Kongre’de Erdoğan’ın AKP Genel Başkanlığı’nı bırakacağı” iddialarına yer verilmiş, AKP’li bir kaynağın bu dedikoduların “Pelikan olarak bilinen yapı tarafından üretildiğini” söylediği yazılmıştı. Dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın o dönem “Türkiye için değişim başlıyor” sloganıyla yaptığı yurtiçi geziler de buna kanıt olarak gösterilmişti. Yazıda, Albayrak’ın bu ziyaretleri “bir bakan edasıyla değil, bir veliaht gibi gerçekleştirdiği” ifade edilmişti.

ALBAYRAK’IN İSTİFASI SONRASI YOĞUNLAŞTI

2020 başında gündeme gelen bu iddialar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak arasında yaşanan “krizler” ile ara ara yeniden gündeme geldi. “Omuz atma”ya varan gerilimlerin ardından pandeminin ilk dönemlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifa etmesi “İktidar kavgası mı var?” yorumlarına neden olmuştu. Soylu o dönemki istifasını Erdoğan’ın isteğiyle geri çekerken, Berat Albayrak’ın daha sonraki dönemdeki istifası kabul gördü. Albayrak’ın istifasının ardından yeniden gündeme geldi. İstifa sonrası BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın yaptığı haberde, “Albayrak’ın istifası sonrası Başkanlık sisteminde revizyon ve Erdoğan’ın Genel Başkanlığı bırakması” gibi iddialar gündeme getirilmişti.

AKP SEÇİME HAZIRLANIYOR

AKP’nin yerel seçim yenilgisi sonrası büyükşehirlerdeki il yönetimlerinde değişikliğe gitmesi zaten beklenen bir durumdu. AKP İstanbul İl Örgütü’nde “Milli Görüş” kökenli bir ismin getirilmesi de yeni bir çizgi izleneceğinin işareti sayılıyor. AKP’yi 2023 seçimleri ya da olası bir erken seçime götürecek il ve merkezi yönetimleri belirleyecek kongre süreci kritik önem taşıyor. Abdülkadir Selvi’nin tartışmayı erkenden başlatması AKP içinde farklı görüşlerin varlığının ve “yeni bir iktidar kavgası”nın işareti sayılıyor.

Kaynak: Dokuz8HABER

Editör: TE Bilişim