Gazete Emek-Irak Kürdistan Bölgesi'de yapılan Referandum'un ardından Türkiye'den sert ambargo mesajları gelmişti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi bu konuda uyarılarda bulundu. 

Erdoğan, Barzani’ye “Yaptırımları uygulamaya başladığımızda ortada kalacaksın. Vanayı kapadığımızda iş bitti. TIR’lar Kuzey Irak’a çalışmadığı anda bunlar yiyecek bulamayacaklar” sözleriyle seslenmişti.

‘Refleksimiz, normal seyrinde devam etmesi’

Hürriyet’ten Hacer Boyacıoğlu’na konuşan Zeybekci, Kuzey Irak’la ticaretin sürmesi gerektiğini belirterek, “Ticaretle ekonomiyle ilgili faaliyetlerimizi devam ettireceğiz. Son Bakanlar Kurulu toplantısında ve yaptığımız görüşmelerde de bu görüşümüzü değiştirmemize neden olacak bir karar alınmadı” dedi.

Rusya’yla yaşanan krizi hatırlatan ve bunun yanlış bulduğunu söyleyen bakan, aynı durumu Kuzey Irak’la da yaşanmasını ‘pek uygun görmediğini’ aktardı

Zeybekci şöyle devam etti: “Hükümet olarak, ülke olarak, benim devletimin menfaatleri farklı bir şey dediği zaman, o karar net olarak alınır. Biz de Ekonomi Bakanlığı olarak onu emir telakki eder, öyle hareket ederiz. Ama şu anda bakanlık olarak refleksimiz, normal seyrinde devam etmesi. İsrail’le de çok şeyler yaşadık ama ticaretin devam etmesinden yana oldum. Mısır’da da böyle oldu. Kuzey Irak’ta da, devlet olarak ekonomiyle ilgili kararlar alınmadıkça, böyle olmalı.”

‘Ekonomik ambargo tehlikeli bir söylem’

Irak Kürdistan Türk şirketlerinin alacaklarının 1.9 milyar dolar olduğunu söyleyen bakan, “Bu konuda Bakanlar Kurulu’nda iki ayrı görüş mü var?” sorusuna da yanıt verdi: “İki ayrı değil, çok daha fazla görüş vardır. Herkesin farklı bir yaklaşımı var. 25 bakan varsa, o kadar çok görüş var demektir. Bu noktada Ekonomi Bakanlığı ‘duygusuz, kapitalist bakanlık’ olarak algılanabiliyor. Ama bizim görüşümüz sadece ve sadece Türkiye’nin menfaati. Ekonomik ambargo tehlikeli bir söylem. Ambargo koyduğunuzda satışlarınız duruyor. Diyebilirsiniz ki, ‘Musul-Kerkük kutsal davamız, sen hala ticaret’ diyorsun. Ama benim işim ticaret. 8-9 milyar dolarlık bir ticaretten, Türkiye’nin menfaatinden bahsediyoruz.” 

‘Rusya da doğalgaz hatlarını kapatmadı’

Zeybekci, koşulların değişmesi durumunda merkezi Irak’a yapılan sevkiyatın sürmesi için İran üzerinden iki ayrı kapı üzerinden güzergahın kullanılabileceğini de sözlerine ekledi.

Bunların şahsi görüşü olduğunu söyleyen Zeybekci, “Ama Rusya da doğalgaz hatlarını kapatmadı. Hatta Ukrayna’ya karşı bile kapatmadı” dedi.

Kaynak: Hürriyet

Editör: TE Bilişim