Gazete Emek-HDP tarafından çocuk istismarına yönelik araştırma yapılması amacıyla verilen önerge AKP'li vekillerin meclise gelmemesi üzerine çoğunluk olmadığı için red edildi. 


HDP Grubunun bugün TBMM'ye sunduğu ''Çocuklara yönelik cinsel istismarın ve şiddetin önlenmesi ve çocukların fiziksel, ruhsal, sosyal iyileşmelerinin sağlanması ve Türkiye'ninuluslararası çocuk hakları sözleşmelerinden doğal yükümlülüklerinin yerine getirilmesi için gerekli yasal ve idari tedbirlerin alınası, bu vakaların toplumsal nedenlerinin ortaya çıkarılması'' amacıyla araştırma teklifi ''karar yeter sayısı yoktur'' denilerek engellendi.

Mecliste yaşananlara tanık olan CHP Milletvekili Ali Şeker, oylama esnasında yaşananları şöyle aktardı: ''Son zamanlarda artan cinsel istismar vakalarının hepsini meclis gündemine getirdik. Çocuk istismarlarının araştırılmasına yönelik önergeyi HDP Grubu TBMM'ye sundu. Önergenin meclisten geçmesi için 139 kişinin onayı gerekiyor. Önergenin sonulduğu zamanda salonda bulunanların onayıyla önerge meclisten geçebilirdi. Ağırlıklı olarka muhalefet vekilleri vardı. Ancak oylama sırasında birçok AKP milletvekili oylamaya katılmayıp, koridorda oylamanın bitmesini bekledi.''

Bugüne kadar AKP'li birçok vekil yakınının istismar vakalarına adının karıştığını hatırlatan Ali Şeker, ''AKP, çocuk istismarı vakalarının araştırılmasından neden korkuyor, merak ediyoruz'' dedi.

Önergenin yarın yeniden meclis gündemine getirileceğini belirten Şeker, AKP vekillerinin oylamaya sunulacak önergenin meclisten geçmemesi için oylamaya katılmayabileceğini söyledi.

Çocuk istismarıyla mücadele konusunda meclis gündemine getirilen araştırma önergeleri daha önce de birçok defa ''karar yeter sayısı yok'' engeline takılmıştı.

Karaman'da 45 öğrenciye tecavüz vakasıyla gündeme gelen Ensar Vakfı skandalında, meclise sunulan “Çocuk istismarı komisyonu kurulsun” önerisi AKP’li vekillerin oylarıyla önce reddedilmiş, tepkilerin büyümesi üzerine ise geri adım atılmıştı.

Son olarak Batman'da ortaya çıkan çocuklara yönelik taciz, tecavüz vakalarını meclis gündemine getiren HDP Grubu, çocuk istismarlarının durdurulması yönünde etkin olabilecek bir araştırma komisyonunun acilen kurulmasını talep ediyor.

Kaynak: Artıgerçek

Editör: TE Bilişim