Gazete Emek-  AKP-MHP ittifakına ilişkin kamuoyunda birçok tartışma yaşandı. Cumhuriyet Gazetesi'nden Emine Kaplan'ın haberine göre ittifakta HDP'ye yönelik dikkat çekici politikalar da yer alıyor. 

 AKP, hem Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak hem de milletvekili seçiminde TBMM’de çoğunluğu sağlayabilmek için uyum paketinde tüm düzenlemeleri MHP ile kuracağı ittifak lehine yaptı.

Emine Kaplan'ın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre polisin sandığın kurulduğu alanın kapısına kadar gelebilmesi, sandıkların güvenlik gerekçesiyle taşınması, sandık kurulu başkanlarının kamu görevlileri arasından seçilmesi düzenlemeleriyle sandıkları tamamen kontrolüne almayı hedefleyen AKP, bölgede HDP’yi de bu şekilde etkisiz kılmayı amaçlıyor.

HDP’nin baraj endişesi nedeniyle bağımsız adaylarla seçime katılması olasılığına karşı da “aynı binada oturanların farklı sandıklara dağıtılarak” seçmenin blok halinde hareket etmesinin önüne geçilmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi pusulaları tek zarfa konarak MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “tak tak” önerisi kısmen karşılanırken, bu yolla da seçmenin oyunu şaşırması ve geçersiz oy kullanmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

AKP, MHP’nin ortak imzayla TBMM Başkanlığı’na sunduğu ve önümüzdeki hafta Anayasa Komisyonu’nda görüşülecek olan uyum paketiyle seçimi kazanmak için tüm önlemleri aldı.

Pakette, dikkat çeken bazı düzenlemeler şöyle:

Sandıklar polis gözetiminde: Kolluk güçlerinin sandıkların kurulduğu alanların kapısına kadar girmesinin önü açılıyor. Böylelikle seçmen, polis gölgesi altında sandığa gelip oyunu kullanacak. Tehdit gerekçesiyle seçmen tarafından da sandık çevresine çağrılmasına olanak sağlandığı için özellikle Doğu ve Güneydoğu’da oy kullanma süresi boyunca kolluk kuvvetleri sandık başında kalabilecek.

Sandık başkanları kamudan: Mevcut yasaya göre, sandık kurulu başkanları YSK ile o ilde en fazla oy alan 4 partinin belirleyeceği isimlerin yer aldığı listeden kurayla belirleniyor. 1 Kasım seçimlerinde HDP’nin belirlediği isimlerin kuradan çıkması ve sandık kurulu başkanı olması üzerine, il ve ilçe seçim kurulları HDP ve CHP’li sandık kurulu başkanlarını reddetmişti.

AKP ve MHP, CHP ve HDP’lilerin sandık kurulu başkanı olmasını engellemek için başkanlar ilçe seçim kurulu başkanları tarafından kamu görevlileri arasından belirlenecek. Sandık kurulu başkanlarının, sandık çevresinde alınacak önlemlerden oy pusulalarının olduğu torbaların ilçe seçim kuruluna götürülmesine kadar pek çok yetkisi bulunuyor.

Kaynak: Demokrat Haber

Editör: TE Bilişim