Gazete Emek- AKP'nin kurucuları arasında yer alan HDP Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, AKP içerisindeki Kürtler'i eleştirdi. 


Son çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile getirilen ‘tek tip’ten ‘cezasızlık’ düzenlemesine dek birçok uygulama tartışılmaya devam ediyor.

Özellikle 696 sayılı KHK’nin “15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki eylemlere müdahale eden sivillerin cezai sorumluluğunu kaldıran” maddesi, tartışmanın odağında yer alıyor.

AKP’nin eski kurucularından Dengir Mir Mehmet Fırat da yaşananların AKP’nin geldiği aşama açısından önemli olduğuna dikkat çekiyor.

AKP’nin ilk dönemlerde iktidara “demokrasi, insan hakları, Avrupa Birliği” süreci söylemleri ile geldiğini, tüzüğünün 3 ve 4’üncü maddelerinin de bunu işaret ettiğini belirten Fırat’a göre bugün yapılanların tamamı ise tüzüğün o maddelerine aykırı.

Fırat, “AKP, Adalet ve Kalkınma Partisi olmaktan çıktı AKP’lileşti. Daha anti demokratik, özgürlükleri yok sayan, OHAL ile varlığını sürdürmeye çalışan, yargıyı denetimine alan bir parti var karşımızda” diyor.

MA’ya konuşan Fırat’ın en sert eleştirisi ise AKP içerisindeki Kürt vekillere.

Meclis’teki “Kürdistan” tartışmasına değinen Fırat, “Kürdistan neresi?” sorusuna, “İnsanın beyni ve kalbidir” derken, tartışmaya dair şu değerlendirmeyi yaptı:

Irak’ta Kürdistan Özerk Bölgesi var. İran’da halen Kürdistan eyaleti var. Bunun en büyük parçalarından biri Türkiye ve bunu yasakladığınız zaman ortak yaşam anlayışı ortadan kalkıyor. İnsanları bu ülkeden koparıyorsunuz. Gönüller kırılıyor. Bu hakarettir. 20 milyon insanı siz tahrik ediyorsunuz. AKP’den olan Kürtlere bile hakaret ediyorsunuz ve o insanların müşterek yaşam duygusu ortadan kalkıyor.

Kürt ve Kürtlük bana göre doğuştan gelen bir şey değil. İnsanın kendi anlayışı ile oluşan bir şey. Diyarbakır’dan seçilmiş olmak onun Kürt olduğu anlamına gelmiyor. Kürtlük, hissedebilme meselesidir. Eğer bunca hakarete rağmen orada (AKP’de) duruyorlarsa onlara Kürt demek mümkün değil. “Nedirler?” derseniz onlara sormak lazım. Bu kadar hakarete rağmen orada kalabiliyor ve bunu içlerin sindirebiliyorlarsa… Ben bundan çok daha hafif bir tartışmada -ki pozisyonum bunlardan iyi durumdaydı- çok rahatlıkla o koltuktan kalkmasını ve kurucu üye olmama rağmen o partiden ayrılmasını bildim. Bana göre onlar bunu yapma kabiliyetlerini kaybettiler. Bunun çok da üzerinde konuşmak istemiyorum.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

Editör: TE Bilişim