Gazete Emek-İsrail ile Filistin arasında tansiyon bir kez daha yükseldi. İsrail'in Mescid-i Aksa'da yaptığı kısıtlamalara Müslüman ülkelerden tepki yağıyor. 

Son zamanlarda HDP'liler tarafından çok sert  eleştirilen Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da Kudüs'e giderek eylemlere katıldı.

Tan, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "Kudüs'teyim, Cuma namazını Mescid-i Aksa'nın dışında kıldık. İsrail askerleri namaz sonrası gaz kullandı. Mescid-i Aksa olayları devam ediyor" dedi. Tan'ın bu paylaşımından sonra sosyal medyada ciddi bir tepki oluştu. Birçok sosyal medya kulllanıcısı Tan'ın sokağa çıkma yasakları döneminde Kürt şehirleri için tek bir Tweet atmadığını ancak söz konusu müslümanlar olunca eylemlere katıldığını belirtti. ANF'de akşam saatlerinde paylaştığı bir haberinde Altan Tan'ın olaylar sırasında İsrail polisleri tarafından gözaltına alındığını geçti. Ancak haber daha sonra  teyid edilemedi. 

HDP'den de İsrail Hükümet'ine yönelik eleştiri geldi. 


HDP, Mescid-i Aksa’da yaşananlarla ilgili yazılı açıklama yaptı. İsrail’in Filistinlilere yönelik politikalarının ırkçılık olduğu ifade edilen açıklamada, Filistin halkının haklarını tanınması istendi. HDP’nin açıklaması şu şekilde:


“Müslümanlar için kutsal sayılan Mescid-i Aksa’nın İsrail Hükümeti tarafından ibadete yasaklanmasını en sert şekilde kınıyoruz. Ne sebeple olursa olsun bir toplumun kolektif hakkı olan ibadet özgürlüğü kısıtlanmamalıdır. Mescid-i Aksa’nın sadece Filistin halkı için değil, tüm Müslüman dünyası için önemli bir değer olduğu İsrail Hükümeti’nce bilinmesine rağmen, bu duyarsız ve düşmanca yasaklama girişiminin daha fazla toplumsal kırılmalara yol açacağı açıktır.”


 
“Partimiz, anti-semitizmi bir ırkçılık biçimi olarak görmekle birlikte, Filistin halkına karşı yürütülen kapsamlı saldırıları ve aşırı devlet şiddetini de bir ırkçılık türü olarak kabul etmektedir. Hem İsrail hem de Filistin halklarının şiddet yöntemlerini terk ederek barış içinde yaşayabilmelerinin sağlanması yönünde HDP’nin desteği tamdır. İsrail Hükümeti’ni Filistin halkına karşı yürüttüğü provokatif ve baskıcı politikalardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Filistin halkının meşru haklarının tanınması ve savunulması yönünde uluslararası toplumu tepki vermeye ve tavır almaya davet ediyoruz.” 

Editör: TE Bilişim