Gazete Emek-Avrupa Parlementosu'nun (AP) Türkiye ile müzakereleri askıya alınmasını kabul eden kararından sonra Türkiye'den ilk tepkiler geldi. 

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik raporun hiçbir bağlayıcılığının olmadığını söyledi. 


Çelik, “Tek taraflı tarih anlatıları ve tek taraflı siyasi bakışla hazırlanan, Türkiye’nin attığı adımları görmeyen ve siyasi bakış içeren bu raporu kabul etmiyoruz” dedi.


Çelik, AP raporuna ilişkin yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

AP raporunun hiç bir bağlayıcılığı yok. Biz burada AB’nin objektif ve dengeli olmasını bekleriz. Eleştirilerden çekinmeyiz, nasıl faydalanırız diye bakarız. Ancak tek taraflı tarih anlatıları ve tek taraflı siyasi bakışla hazırlanan, Türkiye’nin attığı adımları görmeyen ve siyasi bakış içeren bu raporu kabul etmiyoruz. Türkiye’nin 1915 kararına yapılan atıf çarpıtmayla kalmıyor, üzerinde çalışan yeni yol haritasına da aykırı bir tutum almış alıyor.


AB’den beklentimiz yeni köprüler kuran adımlar ve eleştirilerdir. Bu rapor birtakım ülkelerin tek taraflı siyasi yaklaşımıyla hazırlanmış, işbirliğini sabote eden bir rapordur. Bu nedenle AP raporunu, son iki senedir olduğu gibi geçersiz yok hükmünde kabul ediyoruz. Raporu değerlendirme yapmadan aynen iade edeceğiz.


Söz konusu rapor, vizyonsuzluk belgesi olduğunun açık ve net tanımıdır. Yararlanabileceğimiz raporlar olmaktan çıkmıştır. 1915 olaylarıyla ilgili atıf ana raporda yer alıyor. Bu da dengeli bir vizyon raporu olma niteliğini kaybettiğini gösteriyor.

Çok şaşırtıcı bir konu da, mevcut anayasa değişikliğinin uygulanması halinde müzakerelerin ve fonların askıya alınması kararıdır. Referandum yüzde 86’lık bir katılımla gerçekleşmiş, halkın kabul ettiği bir tekliftir. Halkın kabul ettiği teklifi uygularsanız müzakereleri askıya alırız demek halka duyarsız kalın demektir. AP’yi referanduma saygıya çağırıyoruz.


İnsan  hakları savunucularının  gözaltına alınmasından bilgileri yokmuş


Çelik, Büyükada’da gözaltına alınan insan hakları savunucularıyla ilgili soruya ise şu yanıtı verdi: Çok ayrıntılı bilgim yok. Adalet Bakanlığımızdan bilgi notu istiyoruz. Biz de basından duyduk gelişmeleri.

Dışişleri Bakanlığı da taraflı ve objektif olmaktan uzak nitelendirmesinde bulunduğu rapor için “Yok hükmünde” açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim