Gazete Emek- HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın temelsiz suçlamalarla cezaevinde tutulduğunu belirten ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) iki kez serbest bırakılması yönündeki kararına rağmen hala cezaevinde tutulmasına tepki gösteren Avrupalı parlamenterler, serbest bırakılması için kampanya başlattı.

Avrupa Birliği Parlamenteri Demokrat İşçi Partisi'nden Milletvekili Evin İncir, Fırat Haber Ajansı’na (ANF) yaptığı açıklamada, Demirtaş'ın siyasi nedenlerle tutuklandığı için serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

AİHM'in iki kez Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması için karar almasına rağmen serbest bırakılmadığını hatırlatan İncir, “Türkiye'nin AİHM kararlarına saygı göstermesini bekledik. Ama Türkiye bağlayıcı olan mahkeme kararına uymayı reddetti. Bu nedenle ocak ayında inisiyatif alarak Avrupa Parlamentosu'nun karar alması için önerge verdim" dedi.

 

590 KABUL OYU

Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasını talep eden önergenin parlamentoda 705 milletvekilinden 590'nın kabul ettiğini belirten İncir, kampanyanın bir parçası olarak Avrupa Konseyi'ne (AK) üye olan parlamenterlerin kampanya başlattıklarını aktardı. İncir, "Kampanyaya Avrupa Konseyi'ne üye 47 ülkenin Avrupa milletvekilleri katıldı. İmzaları Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi'ne yolladık. Konu gelecek hafta 10 Mart'ta konseyde ele alınıp görüşülecek" ifadelerini kullandı.

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI

İncir, AKP ve MHP'nin 9 HDP'li milletvekilinin dokunulmazlıklarını kaldırılması girişimlerine dair, "Milletvekillerinin dokunulmazlığın kaldırılmak istenmesi çılgınca bir şey. Neredeyse her hafta akademisyenler, gazeteciler, politikacıların keyfi olarak tutuklandığını görüyoruz. Biz Avrupalı parlamenterler, olanları yakından izliyoruz. Doğal olarak aynı şekilde mensubu olduğum parti grubu da olanları izliyor. Geçtiğimiz hafta partiler olarak Türkiye'deki tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmalarını talep ettik” diye konuştu.

Kaynak: MA 

Editör: TE Bilişim