Gazete Emek- Demokratik ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması tartışmalarına yönelik, "İktidar, iç politikada ne zaman sıkışsa Ayasofya gündeme gelir” diye konuştu.

Babacan, Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programına konuk oldu. Küçükkaya’nın sorularını cevaplayan Babacan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

İktidarın yaptığı tek şeyin gündemi değiştirmek olduğunu kaydeden Babacan, şöyle konuştu:

"İktidar iç politikada ne zaman sıkışsa Ayasofya gündeme gelir. Toplumsal sorunlar bu kadar büyürken yapabilecekleri tek şey gündemi değiştirmek. İktidar şu an bunu yapıyor. Bunlar suni gündemler; memleketin gerçek meseleleri var."

Babacan'ın açıklamaları şöyle:

'TÜRKİYE’DE VERİLERE GÜVEN SORUNU VAR'

“Güven ve itibar sonsuz sermayedir. Bunlar olmadan ekonominin toparlanması mümkün değil” ifadelerini kullanan Babacan, “Türkiye’nin en önemli ihtiyacı güven ve itibardır. Güveni sağlamak için söz vereceksiniz ve uygulayacaksınız. Türkiye’de verilere güven sorunu var. Bütün bağımsız kurumlarda olduğu gibi TÜİK’te de siyasi baskı olduğu gerçek. İktidarın açıkladığı rakamlarla vatandaşın hissettiği, yaşadığı arasında fark var” dedi.

"Türkiye'nin Millî geliri 2013'te 952 milyar dolardı, bu sene 650 milyar dolara düşmüş. Şu anda Türkiye'nin yaşadığı, içe kapanma ve küçülmedir. Türkiye'yi kapatırsanız, sonuç bu olur."

'İKTİDARDAN ÜMİDİMİZ OLSA BU PARTİYİ KURMAZDIK'

Ciddi bir zihniyet değişimi gerektiğini söyleyen Babacan, “Bizim şuan ki iktidardan ümidimiz olsa bu partiyi kurmazdık. Kadın ve gençlerin daha çok dahil olması gerekiyor dedik. Partimizde genel başkan yardımcılarımızdan yedisi kadın” dedi.

Kadın cinayetleri Türkiye’nin önemli bir yarası. Bu konuda öncelikle siyasi duruş çok önemli. Ülkenin en tepesinde gerginliği besleyen bir üslup mu var yoksa daha kucaklayıcı barışçıl bir ton mu var? Bu toplumu etkiliyor buna dikkat etmek lazım.”

'BIRAKIN AKADEMİSYENLER ELEŞTİRSİNLER'

"Bırakın akademisyenler eleştirsinler. Eleştiriye tahammülsüzlük başladığı anda o ülkenin çöküşü başlar. 2013'ten sonra yaşadığımız bu. Türkiye, konuşa konuşa doğru yolu bulur."

'OYUNUN KURALINI DEĞİŞTİREREK İKTİDARI SÜRDÜRMEYE ÇALIŞMAK BEYHUDE BİR ÇABADIR'

“Bir siyasi partinin arkasında halkın iradesi oluşmaya başladıysa bunu hiç kimse engelleyemez. Bunu en iyi bilmesi gereken kişilerden bir sayın Cumhurbaşkanı’dır. Kendisi yaşamıştır bunu halkla iç içe olduğu dönemlerde. Açıkça söylüyorum, bundan sonra siyasi partiler yasasında ve seçim yasasında yapılacak her değişiklik bizi engellemeye yöneliktir. Oyunun kuralını değiştirerek iktidarı sürdürmeye çalışmak beyhude bir çabadır."

“Türkiye’de bir Kürt sorunu varsa bu sorunun çözümü tamamen hak ve özgürlüklerden geçmektedir. Yani, bizim vatandaşımız olan herkesin, insan olmaktan kaynaklanan, doğal haklarını olduğu gibi tanımak ve özgürlüklerini doyasıya yaşamaları için onlara alan açmaktır.”

“Hukukun dayanağı Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Temsil gücü en yüksek organın, en güçlü organ olması gerekir. Yasama ve denetleme fonksiyonunun güçlenmesi gerekir.”

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim