Gazete Emek-HDP'nin Diyarbakır’da başlattığı ve ardından İstanbul ve Van’da devam ettirdiği Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin finali İzmir’de start aldı. Nöbetin İzmir ayağı HDP Sözcüsü Osman Baydemir başkanlığında HDP grup toplantısını ile başladı.Gündoğdu Meydanı'nda yapılan grup toplantısında Baydemir konuştu. 

Savaşı ve çatışmayı durdurana dek mücadele vereceklerini belirten Baydemir, İzmir’den alınan direniş, Diyarbakır’daki mücadele, İstanbul’daki dayanışma, Van’daki coşkuya ve İzmir’deki direnişle yollarına devam edeceklerini vurguladı. Baydemir, “Bu şehirlerdeki sıcaklıkla vicdani bir çağrı olarak Semih ve Nuriye’ye binlerce kez selam olsun. Kardeşlerim sadece ve sadece insana değil doğaya da yapılan bir eziyet ve zulüm var. Cudi’de, Dersim’de, Lice’de ormanlar yakıyor, canlılar katlediliyor. Birlikte faşizmi, doğa katliamını durduracağız. İzmir’den çağrıda bulunuyorum gelin siyasi ayağına bu meydandan katkıda bulunalım. Buradaki bariyerler siyasi darbenin ispatıdır. TBMM’de vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması milletin iradesine karşı bir darbedir” dedi.

AKP darbenin mağduru değil planlayıcısıdır

AKP’nin darbenin mağduru değil planlayıcısı olduğunu vurgulayan Baydemir, “Kim ne suç işlemişse, kim demokrasiye karşı suç işlemişse yargılansın diyoruz. Darbenin mağduru değil planlayıcısısınız. Her fırsatta çıkıp kumpas olduğu söyleniyor, tamam kumpas da, yıllarca kim onları besledi. Eğer buna terör örgütü diyorsanız neden gazeteciler, vekiller, eş başkanlarımız, siyasetçilerimiz cemaatin savcıları tarafından yargılanıyor? Bir kez daha söylüyorum bu yargının tüm işleri tecelli edecek, adalet gelecek ve ellerindeki her şey onlara delil olacak kullanılacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

Eyy AKP ve Genel Başkanı senin teşkilatında iflas var iflas

“Öyle bir siyasi gelenek ki AKP Genel Başkanı Guantanamo’daki insanlık dışı uygulamadan ilham aldığını söylüyor” diyen Baydemir, bu söylemin ardından cezaevinde işkencelerin başladığını söyledi. Baydemir, şöyle devam etti: “Cezaevlerindeki tutsaklara badem rengi elbiseler yapılacağı söyleniyor. Sana bu aklı veren badem akıllı bilmiyor mu işkenceden gelen bir gelenektir bu. Sen tek tip elbise uygulaması ile iflas bayrağını çekiyorsun. Ey AKP ve genel başkanı senin teşkilatında iflas var iflas. Bu ülke yönetilemez hale gelmiştir. Adalet ve yargı mekanizmasını partilerden insanlardan öç almak için kullanıyor. Size benzemedik asla ve asla benzemeyeceğiz. Nöbetin en önemli amaçlarından bir tanesi de yaşatmaktır. Yaşam hakkının kendisini zorlamaktır.”

Eren Bülbül açıklaması

Erenlerin, Ceylanların, Miray bebeklerin, Uğurların, Veysellerin toprağa düşmemesi için vicdan ve adaletten başka çıkışın olmadığını vurgulayan Baydemir, Maçka’da Eren Bülbül’ü operasyon bölgesine götürenleri kınadı. Ortak çabalarının çocukların toprağa düşmemesi olduğunun altını çizen Baydemir, şunları söyledi: “Ant olsun ki yeni çocukların toprağa düşmediği güne kadar vicdan ve adalet arayışımızı, mücadelemizi durdurmayacağız. Zorbalığın kol gezmiş olduğu coğrafyada tek bir partinin vicdanına bırakılmış olamaz. Bu barikat ve tel örgülerin tek bir amacı var o da toplumdan koparmaktır. Bugüne kadar başaramadılarsa bugünden sonra da başaramayacaklar. Faşizm öyle bir zihniyet ki Gülsüm ananın elini kelepçeliyor. Faşizm, üçüncü büyük partinin eş genel başkanlarının yargılanmasıdır. IŞİD’in elini kolunu sallaya sallaya emniyete girip polisin katledilmesine izin vermektir. Faşizme karşı omuz omuza; Ermenisi, Süryanisi, Türkü ve Kürdü ile bir olursak başarırız ve başaracağız. Milyonlarız bitmeyeceğiz.”

Yapılan konuşmanın ardından yurttaşlar barikatların arkasından “Hak, hukuk, adalet” sloganlarıyla nöbetteki HDP’lilere destek verdi.

Kaynak: Dihaber

Editör: TE Bilişim