Gazete Emek-AKP'de daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında ciddi ihtilafların olduğu dile getirilmiş ancak AKP kanadından bunlar kabul edilmemişti. Son olarak ise Ahmet  Davutoğlu'nun görevden alınması ile ihtilaflar gün yüzüne çıkmıştı. Davutoğlu'nun yerine atanan Binali Yıldırım ile Erdoğan arasında da çok ciddi anlaşmazlıkların olduğu iddia edildi. 

Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan'ın görevden alınması, AKP içi çatışma iddialarını yeniden gündeme taşıdı.

Bloomberg'de Kerim Karakaya, Onur Ant ve Benjamin Harvey imzasıyla yayımlanan haberde, Varlık Fonu'nun iç çatışmalar nedeniyle "felce uğradığı" söyleniyor.

Fon ile bağlantılı olan ve ismini vermek istemeyen yedi kişinin aktardığına göre, ihtilaf varlıkların nasıl dağıtılacağı ile ilgili. 

Yine ismini vermeyen dört kişi, ayrılıkların hayli derin olduğunu ve Binali Yıldırım'ın ekibinin Varlık Fonu üzerindeki otoritesini artırmaya çalıştığını söylüyor.

Konuyla ilgili bazı kimseler de, Fon'un "siyasi amaçlarla" ya da başka şirketlerin aleyhine olacak şekilde hükümetle bağlantılı şirketleri zenginleştirmek için kullanılmasından endişe ettiklerini belirtiyorlar.

Haberde, Varlık Fonu'nun bazı yöneticilerinin, Fon'un borsa ve döviz piyasalarına müdahale etmesi için lobi yaptıkları, ancak Binali Yıldırım'ın Varlık Fonu değerlerini büyük altyapı projeleri için kullanmak istediği iddia ediliyor. 

Öte yandan, konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar, Varlık Fonu yönetiminde yer alanların, toplantılarda nadiren bir konu hakkında anlaşabildiklerini söylüyorlar.

Haberde, Fon'un başkanlığına getirilen Himmet Karadağ'ın silah taşıdığı ve kurşun geçirmez yelek giydiği öne sürülüyor.

Varlık Fonu'nun şu ana kadar bağladığı tek anlaşma, Singapur'un ünlü kent plancısı Surbana Jurong ile güneydoğu bölgesinde yapılması planlanan sanayi merkeziydi. Ancak nihai anlaşma, bu anlaşmayı kimin imzalayacağı ve krediyi kimin alacağı konusunda belirsizlikler nedeniyle Başbakanlık tarafından iki kez ertelendi.

Öte yandan haberde Bostan ve ekibinin, Varlık Fonu yönetimindeki diğer isimlerin gitmesini istedikleri de söyleniyor.

Kaynak:Sol

Editör: TE Bilişim