Gazete Emek- Kongrenin olduğu salona giden tüm yollara polis konuşlandırılırken, kavşaklara ise TOMA’lar yerleştirildi. Salonun etrafı polis tarafından bariyerlere kapatılırken soluna girmek isteyen herkes aranarak içeri aldı. 

BİRÇOK DİLDE ‘HOŞ GELDİNİZ’

Kongre salonunun girişinde Ermenice, Türkçe, Arapça, Farsça ve Kürtçenin Kurmaçkî ve Kurmancî lehçelerinde “Hoş geldiniz” pankartı asıldı. “Barış, emek, demokrasi, adalet” yazılı dev pankartın asıldığı salon HDP bayraklarıyla donatıldı. Sahnede kurulan dev ekranlarda ise İktidarın uygulamalarına karşı verilen demokrasi mücadelesinden kesitler sunuldu.  

ÇOK SAYIDA KURUM VE KURULUŞ KATILDI

Kongreye HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Hakların Demokratik Kongresi Eşsözcüleri (HDK) Gülistan Kılıçkoçyiğit ve Sedat Şenoğlu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel başkanları Şahin Tümüklü ve Özlem Gümüştaş, Emek Partisi (EMEP), Halk Evleri,  Barış Anneleri Meclisi, Özgür Kadın Harketi (TJA), Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Anadolu Yakınlarını Kaybedenler ile Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), İnsan Hakları Derneği (İHD), 78'liler Girişimi’nin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü katıldı. 

Kongrenin açılışında HDP İl Eş Başkanları Esengül Demir ve Cengiz Çiçek konuştu.

BULDAN: KÜRTSÜZ BİR DÜNYA YARATMAK İSTİYORLAR, BAŞARAMAYACAKLAR

Daha sonra sahneye HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan çıktı.

Buldan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Selam olsun burada bizimle olan tüm halklarımıza. Selam olsun kendi burada yüreği Amed, Van ve Mardin'de olanlara. Unutmayalım ki HDP var olduğu sürece Cesarette, Mücadelede var olacakdır.

Kürtsüz bir dünya yaratmak istiyorlar. Nerede bir Kürt varsa yok etmek istiyorlar. Tıpkı İmralı'da Sayın Abdullah Öcalan'a uyguladıkları tecrit gibi. Rojava'ya da aynısını yapmak istiyorlar. Ama bilsinler ki başaramadılar, başaramayacaklar.

Oradaki (Kuzey Suriye) halklar barış ve huzur içerisinde yaşıyor ve yaşarken, oraya müdahale etmek ve oradaki demografik yapıyı değiştirmek kimsenin haddi değildir.

Kadınların özgürleşmediği bir ülke özgürleşemez. Kadınlar HDP'de başardığını siyasal alanda da başaracaktır."

TEMELLİ: SİZİN GÜCÜNÜZ BU MÜCADELEYİ DURDURMAYA YETMEZ

Pervin Buldan'dan sonra sahneye çıkan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise "Belediye Eş başkanlarımızı ve Belediye Meclis üyelerimizi tutuklayarak halk iradesine darbe uyguladılar. Buradan bir kez daha sesleniyoruz. Yoldaşlarımızı serbest bırakı" dedi.

Temelli sözlerini "HDP 'yi kapatacağız diyorlar. Yahu HDP bina mıdır kapatacaksınız? HDP halkdır, kadındır, gençtir, HDP mücadeledir. Sizin gücünüz bu mücadeleyi durdurmaya yetmez" diye sürdürdü.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim