Gazete Emek- Çeviköz, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Bakan Çavuşoğlu’nu dinlediklerini ve sorularının yanıtlarını aldıklarını belirterek, “CHP, iktidarın 5 konuda çok ciddi hata yaptığını ve Türkiye’yi yanlış yöne sevk ettiğini söyleyegelmektedir. Bu 5 konudan bir tanesi dış politikadır. Özellikle Suriye’de atılan yanlış adımlar Türkiye’yi çok ciddi krizle karşı karşıya bırakmıştır. Suriye problemi, Türkiye’de 5 milyonun üzerinde geçici koruma altında bulunan Suriyeli varlığına yol açmıştır” dedi.

Türkiye’nin, Suriye politikası nedeniyle hem yalnız bırakıldığını hem de önemli bir dış politika kriziyle karşı karşıya olduğunu belirten Çeviköz, Suriye’de yaşanan sorunların şimdi Libya kaynaklı olarak gündeme gelmesini istemediklerini dile getirdi. 

Çeviköz, “Türkiye’nin Libya’daki vekalet savaşlarının tarafı olmasını ve Müslüman kanının dökülmesine taraflardan birinin yanında yer alarak sebebiyet vermesini asla kabul etmiyoruz” dedi.  Sorunun bölgesel olmaktan çıkıp uluslararası bir soruna dönüşebileceği uyarısında bulunan Çeviköz, bunun çok tehlikeli olacağını ekledi.

'DİPLOMASİYE ÖNCELİK VERİLMELİ'

“Libya’daki durumun Suriye’dekinden çok daha karışık ve geniş yansımaları olacaktır” diyen Çeviköz, Türkiye’nin asker göndermek yerine diplomasiye öncelik vermesi gerektiğinin altını çizdi.

“Asker göndermenin doğru olmadığını Sayın Bakan’a da izah ettik” diyen Ünal Çeviköz, şöyle devam etti: “İyi kötü yürütülmekte olan Berlin süreci varken ve buna hız verilmesi gerekirken asker gönderilmesini kabul etmiyoruz. Libya’ya asker gönderme, bölgede çatışmaların çapını geliştirecek mahiyettedir.

“Komşu ülkelere bakıyoruz bir ulusal çıkar ve güvenlik tehdidi açısından bakıldığında, Tunus böyle bir gelişmeye destek vermesi gerekirken Tunus diplomasiye öncelik veriyor, asker göndermenin doğru olmadığını savunuyor. Cezayir de aynı yaklaşım içerisinde. Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan gibi ülkeler çatışmada taraf tutarak bir bakıma Türkiye’yi karşı tarafta yer aldığı taktirde hasım olarak görmeye hazırlanmaktadırlar. Avrupa ülkeleri açısından, Fransa, İtalya’nın ciddi endişe duyduğunu ve taraflardan bir tanesini desteklediklerini görüyoruz.

'LİBYA’DAN GÖÇ DALGASI OLABİLİR'

Çatışmaların uzaması durumunda Libya’dan göç ihtimalinin de yüksek olduğu uyarısında bulunan Çeviköz, şöyle devam etti: “Dış politikayı, dış politika yapan kurumlara öncelik vererek hazırlamak yerine değişik tercihler üzerinden, aile ilişkileriyle sürdürülmesi sonucu buraya gelmiş durumdayız. Örneğin ABD ile doğrudan devlet başkanları arasında yürütülen bir dış politika sürmektedir. İktidarın, benzer bir dış politikayı bu defa İhvan ile ilgili Libya’da da sürdürmeye gayret edeceği anlaşılmaktadır. Bunu doğru bulmuyoruz. Bütün bu gelişmeler çerçevesinde biz önümüzdeki günlerde Meclise gelecek olan tezkereye olumsuz baktığımızı söylemek isterim.” 

TEZKERENİN İÇERİĞİ KONUSUNDA CHP BİLGİLENDİRİLMEMİŞ

Gazetecilerin sorusu üzerine Çeviköz, tezkerenin içeriği, kapsamı ve dili konusunda bilgileri olmadığını da söyledi. 
 

ÇVUŞOĞLU'NUN CHP ZİYARETİ

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bakan Çavuşoğlu'nu CHP Genel Merkezi'ndeki makam odasında kabul etti. 

Görüşmede CHP lideri Kılıçdaroğlu'na, Genel Başkan Yardımcıları Ünal Çeviköz ve Oğuz Kaan Salıcı ile TBMM Grup Başkanvekili Engin Özkoç eşlik etti.


Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Libya’ya asker gönderilmesini öngören tezkere ve Libya’daki son durum hakkında bilgi verdiklerini söyledi.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN ZİYARET AÇIKLAMASI: ULUSAL ÇIKARLARIMIZ İÇİN...

Libya konusunda genel bir değerlendirme yaptıklarını ve Kılıçdaroğlu’nun sorularını yanıtladıklarını ifade eden Çavuşoğlu, “Doğrudan bilgilendirme yapmış oluyoruz. Ülkemizin ulusal çıkarları açısından tezkereye niye ihtiyaç duyduğumuzu anlattık” dedi.

'MHP'Yİ ZİYARET ETMEYE GEREK YOK'

Bakan Çavuşoğlu, MHP’nin ziyaret edilip edilmeyeceği sorusu üzerine, Devlet Bahçeli’nin ziyarete gerek olmadığı, tezkereye tam destek verecekleri mesajını ilettiğini açıkladı.

Çavuşoğlu, tezkerenin Cumhurbaşkanlığı üzerinden meclise gönderildiğini belirtti.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim