Gazete Emek-CHP'nin 3-4 Şubat'ta yapılacak kongresi öncesi Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı 3 isim önplana çıkmaya başladı. Duvar'dan Nergiz Demirkaya'nın haberine göre CHP'nin bu defa ki kongresi oldukça çekişmeli ve tartışmalı geçecek. 


CHP’nin 36’ncı Olağan Kongresi için Kasım 2017’de başlayan takvim 13 Ocak 2018’de yapılan İstanbul İl Kongresi ile tamamlandı. 81 il kongresini bitiren partide, yaklaşık 25 il başkanı değişti. Kadın il başkanı sayısı sadece 5 oldu. İstanbul İl Başkanlığını ilk kez bir kadın başkan kazanırken, Kütahya, Bartın, Kayseri ve Trabzon il başkanlıklarına da kadınlar seçildi. İlçe-il kongrelerini bitiren partide sırada Genel Başkan ve Parti Meclisi ile diğer kurulların seçiminin yapılacağı büyük kongre var.

KILIÇDAROĞLU’NA BİR KEZ RAKİP ÇIKTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 22 Mayıs 2010 tarihinde oturduğu genel başkanlık koltuğunda yaklaşık 8 yılı geride bıraktı. Seçimli 2 olağan kongrede de yeniden genel başkan olan Kılıçdaroğlu’nun karşısına bir kez, Eylül 2014’te yapılan olağanüstü kongrede rakip çıktı.

Bu kongrede CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce 415 oy alırken, Kemal Kılıçdaroğlu 740 oy ile genel başkanlık koltuğunu korudu.

‘PARTİDE DEĞİŞİM İSTEĞİ VAR’

69 yaşındaki CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul’a gerçekleştirdiği 425 kilometrelik Adalet Yürüyüşü sonrası “kongrede rakipsiz” yorumları yapılmıştı. Ancak kısa süre sonra başta genel başkan olmak üzere parti yönetimine etkili muhalefet yürütülemediği yönünde eleştiriler gelmeye başladı.

Parti içi muhalifler, “Tabanda uzun yıllardır muhalefette kalmanın rahatsızlığı var. Amasız, fakatsız iktidar istiyorlar. İllerdeki 2 adaylı kongreler değişim isteğinin göstergeleri oldu. Yüzde 25 yetmiyor, artık hedef yüzde 50’nin üstü. İktidar perspektifli bir değişime, İktidar umudu yaratacak yeni bir yönetime ihtiyaç var” görüşlerini dile getirmeye başladı.

Muhaliflerin bir eleştirisi de 2019 seçimlerine yönelik strateji oldu. CHP’nin adayını açıklamasını geciktirmesi, “Referandum sonuçları tartışmalı, demenin anlamı kalmadı. Yapılan tüm itirazlar reddedildi. Meşruiyet tartışması yapmanın faydası yok. 2019 için gereği neyse yapılmalı. Aday da bir an önce belirlenmeli” şeklinde eleştirilere yol açtı.

Bu arada İstanbul İl Başkanlığına seçilen Canan Kaftancıoğlu’nun kimi görüşleri de özellikle “ulusal kanat” olarak nitelendirilen kesimde tartışmaları alevlendirdi. Kurultay öncesi adaylar nabız yoklamaya başladı.
 
İNCE ADAY OLACAK MI?

Kulislerde adaylık için en çok konuşulan isim Yalova Milletvekili Muharrem İnce. 2014 yılında yapılan olağanüstü kongrede 177 delegenin imzasıyla aday olan, tepki oyları da eklenince 415 gibi önemli bir delege desteği alan İnce’nin adaylık için nabız yoklamaya başladığı biliniyor.

CHP tüzüğüne göre genel başkan adaylığı için kurultay delegelerinin yüzde 10’unun yazılı önerisi gerekiyor. Bu, 130’a yakın delegenin desteğini almak anlamına geliyor. Bu çerçevede İnce’nin delege yoklamasına başladığı ardından da destek veren bazı il başkanları ve milletvekilleri ile istişareler yapacağı konuşuluyor. İnce’nin kararını bu hafta vermesi bekleniyor.

UMUT ORAN DA NABIZ YOKLUYOR

CHP’de genel başkanlık için konuşulan bir diğer aday ise eski İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal oldu. Dün akşam saatlerinde de Kocasakal’ın, Çarşamba günü düzenleyeceği basın toplantısı ile adaylığını açıklayacağı duyuruldu.

Eski CHP milletvekili Umut Oran da nabız yoklayan bir diğer siyasetçi. CHP’de genel başkan adaylığına soyunacak siyasetçilerin bu hafta kararlarını netleştirmesi bekleniyor. 

Editör: TE Bilişim