Gazete Emek-Türkiye'nin Afrin'e yönelik operasyon hazırlığına bir değerlendirme de CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz'dan geldi. Yılmaz, Türkiye'nin Afrin'e yönelik operasyonunda ciddi risklerin bulunduğunu söyledi. 


CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Afrin'e yönelik olası bir operasyonun ciddi riskler yaratacağını belirterek, ”Şu uluslararası ortamda bizim  bir adım atmadan önce iki üç defa düşünmemiz gerekiyor" dedi. Yılmaz, Türkiye'nin Afrin'de ABD ve Rusya ile karşı karşıya gelebileceği uyarısı yaptı. 

Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden bütün unsurlara karşı sınırlarını korumak zorunda olduğunu ve bu konuda her türlü adımın atılması gerektiğini belirten Öztürk, Suriye’nin giderek bölündüğünü ve bu bölünmenin kalıcılaşmaya başladığını ifade etti. Yılmaz, “Bir tarafta ABD, PYD’yi himaye edip Suriye’nin bir kısmını bölüyor. Diğer taraftan Rusya güçler elde ediyor ve kendi alanını yaratıyor. İran, Suriye’de kendi bölgesini yaratıyor. Türkiye bir tarafında yer almak istiyor. Diğer terörist ve cihatçı gruplar Suriye’nin farklı bölgelerine hakim olmaya çalışıyorlar. Hakimiyetleri giderek azalıyor ancak etkinliklerini sürdürüyorlar" dedi.

Mevcut tabloda Suriye’nin birleştirici bir dinamizme ihtiyacı olduğunu belirten Yılmaz, “Cenevre süreci çöktü. Astana süreci işlemiyor. Soçi’de bir araya geliniyor ancak ABD buna pek itibar etmiyor. Şimdi burada bir şey lazım. Suriye’yi tekrar  toparlayacak, birleştirecek bir dinamizme ihtiyaç var. AKP de maalesef buna pek öncülük etmek istemiyor. Çünkü Esad’la sorunlar yaşıyor. Diğer taraftan ABD ve Rusya  ile sorunlar var. İran’la ise önceliklerimiz farklı. Böyle bir ortamda Afrin’e yönelik operasyon gündeme geliyor" diye konuştu. 

“RUSYA VEYA ABD İLE ÇATIŞMA RİSKİ”

Yılmaz, Afrin’e yönelik olası bir operasyonun bir çok tehlike doğuracağını belirterek, “Biz Afrin’de ne kadar PKK varlığı olduğunu bilmiyoruz. Oradaki güvenlik durumunun ne olduğunu bilmiyoruz. Ama tahmin edebiliyoruz. Afrin’i şu anda kontrol eden Rusya, PKK ve PYD unsunları var. Biz PKK’nın ve PYD’nin orada bizi Rusya’yla çatıştırmasından veya PKK’nin Türkiye’yi ABD ile çatıştırmasından endişe duyuyoruz" diye belirtti. 

“DAVUL VE ZURNA İLE OPERASYON YAPILMAK İSTENİYOR”

Yılmaz, "Kaldı ki bu operasyon planı bir yıldır konuşuluyor. Böyle bir operasyon yapılması neler doğurur bilmiyoruz. Resmen davul ve zurna ile operasyon yapılmak isteniyor. Şahsen bütün bunlara baktığımız zaman umarız Türkiye bir tuzağa çekilmez. Türkiye ve Türk askeri bir bataklığın içerisine çekilip, bizim zarar göreceğimiz bir tablo oluşmaz“ dedi. 

“SAĞDUYULU DAVRANMAK ZORUNDAYIZ”

AK Parti Hükümeti’nin bu konuda bir bilgi paylaşmadığını belirten Yılmaz, “Çok dikkatli olunması gerektiğini görüyoruz. Bu konuda da olabildiğince sağduyulu davranılması gerektiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

Olası bir operasyonun risklerinin gözardı edilemeyeceğini söyleyen Yılmaz,”Şu uluslararası ortamda bizim  bir adım atmadan önce iki üç defa düşünmemiz gerekiyor. Çünkü AKP Türkiye’yi öyle bir noktaya getirdi ki, en ufak bir zafiyetimiz bizi ciddi manada sıkıntıya sokabilir" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim