Gazete EmekReferandum'da çok güçlü bir şekilde çıkan 'hayır' cephesinin ittifak yapıp yapmayacağı son günlerde en çok tartışılan konulardan biri.

CHP'den daha önce yapılan açıklamalarda HDP ile böyle bir itiffakın yapılmayacağı yönünde açıklamalar gelmişti. Son olarak konuşan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, "ilkeler bazında anlaştıktan sonra isimler anlamını yitirir" dedi. 

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, şaibeli referandumun hemen ardından başlatılan ittifak tartışmalarına ilişkin konuştu.

Dihaber'de yer alan habere göre, HDP’li yetkililer ittifakın örgütler arası değil tabanda sağlanması gerektiğini söylüyor. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, her türlü ittifak arayışının, “birlikte yaşama arzusu ve demokrasiye duyulan ihtiyaçtan” kaynaklandığını belirtti, ancak bunun tek yolunun da ittifak arayışlarında “parti ve kişisel çıkarların yer almamasından” geçtiğini söyledi.


 
Parti, grup veya kişisel çıkarlar ile yürütülecek olan “ittifak arayışlarının” başarıya ulaşamayacağı gibi zarar da verebileceği belirten Atıcı, “Bu konuda geniş bir ittifak arayışında olmalıyız. Demirtaş’ın da dediği ‘Evet’ diyenleri de bu demokrasi cephesinde ikna etmeliyiz” diye konuştu. Atıcı, ittifak arayışının toplumu bölmek üzerinden yürütülmesinin tehlikeli olacağının altını çizerek, her türlü ittifak arayışının grupları bir araya getirdiği gibi toplumu da birleştirmeyi amaçlaması gerektiğine işaret etti.

HDP ve CHP arasında bir yakınlaşmanın olup olmayacağına ilişkin soruları da yanıtlayan Atıcı, “ilkelere dayanan her türlü” ittifakın mümkün olabileceğini dile getirdi. Atıcı, Kürt siyasetinin daha önce CHP ve SHP içinde yer aldığı dönemlere de işaret ederek, “İttifak yapmak demek ilkesiz davranmak demek değildir” dedi. Ancak bugünkü koşullarda CHP ve HDP birlikteliğinin zaman işi olduğunu belirterek, “Olmayacak ittifakları dürtüklemekte doğru olmaz. Bunun için biraz zaman tanımamız lazım” diye konuştu.

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın referandum sonrası yaptığı ittifak çıkışı ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ilişkin değerlendirmelerine de işaret eden Atıcı, “Deniz bey tecrübeli bir politikacı ciddi bir siyasetçidir. Gül gelsin CHP’nin başına geçsin diye kast etmiş olamaz. Gül’ün de böyle bir toparlayıcı etkisi olamaz. İlke bazında birleşmek lazım ilke bazında birleştikten sonra isim anlamını yitirir zaten” diye konuştu.

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim