Gazete Emek- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Kürt sorununu HDP ile çözebiliriz” şeklindeki konuşması bölge illerinde tartışma konusu oldu. HDP’li Sezai Temelli’de sosyal medya hesabından Kılıçdaroğlu’na cevap verdi. Temelli, “Demokratik çözümün adresi ve asıl muhatabı” İmralı’dır diyerek, Abdullah Öcalan’ı adres gösterdi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Diyarbakır’a gelen CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Tigris Haber’in sorularını yanıtladı.

İktidara yakın araştırma şirketinden AKP’yi tedirgin edecek sonuç



Tekin sorulan sorulara şu yanıtları verdi:

Sayın Kılıçdaroğlu’nun “Kürt sorununu HDP ile çözeriz” çıkışı ne ifade ediyor?

Sayın genel başkanımızın ifadesi şunu gösteriyor. Bu meselenin çözüm merkezi Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Doğal olarak da bu konuda özellikle Kürt meselesi konusunda hassasiyeti olan parti HDP olduğu için, HDP’nin de dahil olabileceği bir çözüm önerisidir. Bu mesele üç cümleyle ifade edilebilecek bir şey değil. Sayın Genel Başkanımızın daha önceki düşüncesini güncelleyerek siyasetin yeni bir adım atması gerekir şeklinde ifade etti. İnşallah önümüzdeki süreçte Meclis’te bu müzakereleri yapabiliriz.

Devlet Bahçeli: Türkiye'de Kürt sorunu yoktur 


CHP seçmeni, CHP’nin bu sorunu el atmasına razı mı? Özellikle parti içerisindeki “ulusal kanat”?

Seçmenle siyaset arasında adeta bariyer örülmüş gibi. 2018-2019 seçimlerinde terörize edilmesi gereken ne varsa edildi. Aklınıza gelebilecek her şey. Büyükşehirlerde CHP adaylarına siyaseten dile alınmaması gereken her cümle kullanıldı. Buna rağmen vatandaş gitti oyunu verdi. Vatandaşın siyasetin çok önünde olduğunu söyleyebilirim. Bu meseleye sadece Diyarbakır, Mardin ve Batmanlıların işi olarak bakarsanız, işte o zaman Türkiye’ye büyük haksızlık yapmış oluruz. Bu mesele Rizelinin de meselesi, bu mesele Edirne’nin de meselesi, Erzurumlunun, Çorumlunun meselesi.



Peki Rizeli ikna mı?

Siyaset ikna olmamış olabilir ama vatandaş ikna bu konuda.

HDP, Sayın Kılıçdaroğlu’nun açıklamasından sonra, İmralı’yı adres gösterdi…

Kimlerin ne söylediğinin önemi yok. Sayın Genel Başkanımızın söylemi çok kıymetlidir.

CHP, başlatacağı bir çözüm sürecinde, İmralı ve Kandil ile görüşür mü?

Hayır, CHP adresi tarif etmiştir. Adres meşru siyasettir. Meşru siyasetin temsilcileri de bellidir.

Bölge illerinde “CHP samimi ya da değil” tartışması öne başlıklardan biri. CHP samimi mi?

Bu çok büyük bir haksızlık olur. Ben istisnasız, 90’lı yıllarda bu partinin içinde olan ve her kademesinde görev yapan bir insanım. Tane tane, dönem dönem anlatabilirim. Hatta daha da ileri gidiyorum, bu meselede, bizim hassasiyetlerimizi eleştiren, bize çok şiddetli saldırıda bulunan iktidar partisi “ya kardeşim bakın yanlış yol tutuyorsunuz, meşru siyaseti buna dahil etmezseniz bu enfekte olur” dediğimizde bize “bunlar kandan besleniyor” dediler. Bunu diyenler bugün başka noktadalar.  CHP Genel Başkanı, bu cümleyi sadece bugün söylemiş değil.

89 raporu ile aynı noktada mısınız?

89 raporu kendi döneminde devrim niteliğindeydi. Ama bugün çok geri. Ama o gün için çok kıymetliydi. En kanamalı dönemdi. Sayın İnönü büyük bir hazırlık yaptı. Ama maalesef olmadı. 89 raporu eğer dönemin siyasi partileri tarafından anlaşılabilir hale getirilebilseydi, Türkiye şuan çok farklı bir noktada olurdu. Demirel bu konuda özeleştiri yaptı.

Bütün kamyonları parçalamıştı; Şırnak’ta parasını alamadığı iddia edilen ‘kepçe operatörü’ konuştu


Siz de bir özeleştiri yaptınız?

Evet, 91’de ihraçlar olmamalıydı, diye düşünüyorum. 89 yerel seçimlerinde Güneydoğu coğrafyasının bütün illerinde belediyeler bizdeydi. Urfa Belediyesi, Mardin Belediyesi, Diyarbakır Belediyesi bizdeydi. 80 öncesi bu iller CHP’nin kalesiydi. Yine kale haline getireceğiz.

Peki, son olarak HDP’li belediyelere kayyum atanması bazı bürokratların çifte maaş alması konusunda ne düşünüyorsunuz?

Bu kadar sefaletin olduğu yerlerde, çifte maaş alanların hepsine haram olsun. Diyanet İşleri Başkanı’nın bu konuda bir fetva vermesi gerekir. Kayyum ise, eşyanın tabiatına aykırıdır. Milletin seçtiğini millet getirdi, millet götürecek.

Türkiye Milli Takımı'nın yeni hocası Kuntz imza töreninde konuştu: Sergen'in hoca olduğunu duyduğumda kahkaha ile güldüm



HDP'Lİ SEZAİ TEMELLİ: GÖRÜŞÜM PARTİYİ BAĞLAMAZ


Temelli, "Tweet'im üzerine haklı haksız eleştiriler oldu. Hepsi kabulümdür. O tweet'teki görüşler elbette kişisel görüşümdür. Partiyi elbette bağlamaz. HDP adına bağlayıcı açıklamayı tabii ki yetkili organlarımız yapar" ifadelerini kullandı.

Temelli, kendisine gösterilen tepkilerle ilgili Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş'ın sorularını yanıtladı.

Temelli, "Tweet'im üzerine haklı haksız eleştiriler oldu. Hepsi kabulümdür. O tweet'teki görüşler elbette kişisel görüşümdür. Partiyi elbette bağlamaz. HDP adına bağlayıcı açıklamayı tabii ki yetkili organlarımız yapar" ifadelerini kullandı.


Twitter gönderisinin Kılıçdaroğlu’na yanıt vermek amacıyla atılmadığını belirten Temelli, "Siyasi nezaket anlayışım bu polemiklere zaten izin vermez"dedi.

Temelli, HDP'nin çözüm üretme anlamında en önemli parti olduğunu söyledi:


"Meselenin çatışma tarafını sonlandırmanın yolu müzakere zemininin yaratılmasıdır. Müzakere de bir meşruiyeti zorunlu kılar. Toplum nezdinde karşılığı varken yokmuş gibi ortaya koymak diğer adımları atmamızı engeller. Öcalan’ın muhataplığı bu bağlamda önemlidir. Çatışmayı önleme ve demokratik bir çözüm bağlamına dikkat çektim. HDP elbette meşru muhataptır. Meclis’in üçüncü büyük partisidir ve bu konularda çözüm üretme anlamında en önemli partidir."




Kaynak: Tigris Haber

Gazete Emek ile güncel haberleri kaçırmayın ve sosyal medya hesaplarımızdan bize destek verin…

Telegram kanalımıza abone olmak için buraya tıklayın

Bizi Youtube’de takip etmek için buraya tıklayın

Bizi Instagram’da takip etmek için buraya tıklayın

Bizi Twitter’dan takip etmek için buraya tıklayın

Bizi Facebook’ta takip etmek için buraya tıklayın

Bizi LinkedIn’den takip etmek için buraya tıklayın

Editör: TE Bilişim