Gazete Emek- CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, AKP’nin HDP’yi ziyareti ve Demirtaş’ın Diyarbakır’da babasının ziyaret etmesinin sağlanmasını değerlendirirken, “Adeta yeni bir çözüm süreci yada yeni bir çözüm süreci olmasa da uzun süredir duygularını incitmiş oldukları Kürt seçmenlerin gönlünü almak için ciddi bir uğraşın olduğunu görüyoruz” dedi. Genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu için, 3 aydır “aday olsa kazanamaz” şeklinde bir kampanya yapıldığını ve bunu kabul etmediklerini de söyleyen Tekin, sandıklara sahip çıkılması halinde aday kim olursa olsun seçimi kazanacaklarını söyledi.

Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Derneği Bağımsız Akademisyenler Çalışma Grubu Zoom toplantısının konuğu CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin oldu.

“İKTİDAR 20 MİLYON YOKSULU ÇOK İYİ ÖRGÜTLÜYOR, BİZİM DE ONLARI ÖRGÜTLEMEMİZ LAZIM”

Tekin, AKP iktidarının 20 yıldır 20 milyon yoksulu çok iyi yönettiğini, bu konuda haklarını teslim etmek gerektiğini ifade ederek, “Bizim de bu yoksulları çok iyi örgütlememiz lazamdır. Yoksul insanlar bu örgütlenmeye hazırdır. Bunu muhalefetin yapması gerekir. Bunun yapılmadığını görüyorum” dedi.

“KARAYAZI’YI HARİTADA BULAMAYAN ORAYA BAŞKAN TAYİN EDİLİYOR”

Atama ve tayinli sistem ile demokrasi olamayacağını, bu seçim sistemini değiştirmek gerektiğini söyleyen Tekin, “Yoksa siyasi partilerde gençler ve bu işi yapabilecek yetenekli siyasetçiler kendini var edemez. Rica ve tayin ile meclise gelenlerin tabi sesi çıkamaz. 2 yılda 21 siyasi parti kurulmuş. Bu parti içi demokrasi olmadığı içindir. Haritada Karayazı ve Posof’u 15 dakikada bulamayan kişi Ankara’da buraya belediye başkanı tayin ediyor, bu olamaz. 6 siyasi partinin bu mekanizmayı değiştirmesi gerekir” diye konuştu.

“GENEL BAŞKANIMIZ İLE İLGİLİ KAMPANYAYI KABUL EDEMEYİZ”

Tekin, CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday lığı konusunda yürütülen, “aday olsa kazanamaz” kampanyaya da değinerek, “Son 3 aydır muhalefetti bir araya getiren ve bu sürecin lokomotifi olarak halka nefes aldıran bir siyasi parti genel başkanının ‘aday olsa seçimi kazanamaz’ şeklinde bir kampanya yürütüldüğünü üzülerek görüyorum. Bu başlı başına ciddi bir olaydır ve bunu asla kabul edemeyiz” dedi. Buna

“KÜRT SEÇMEN DAHİL OLMADAN HİÇBİR DENKLEM KURULMUYOR”

CHP İstanbul Milletvekili Tekin, HDP ve Kürt seçmen desteği alınmadan seçim kazanılamayacağı ile ilgili tartışmalar için, “

Bugünkü 50 artı 1 sistemi bize şunu gösteriyor ki Kürtlerin, Kürt seçmenin olmadığı hiçbir denklemi kurmak mümkün değil. Yani sadece HDP demeyelim, HDP sadece 6.6,5 milyon Kürt seçmenin oyunu alıyor ama onun dışında Türkiye coğrafyasına baktığımızda Kürtlerin batıda daha çok yaşadığını , bu seçmenlere baktığımızda bunların çoğunun farklı siyasi partilere oy veriyor. Yani 14-15 milyon seçmenden bahsediyoruz. Durum böyle olunca 50 artı 1’e denkleştirmek için mutlaka bunu ihtiyacınız var. Yani bunu siyaset matematiği bunu gerektirir ve bütün siyasi partiler bunun farkındadır” dedi.

“MECLİS’TEKİ ZİYARET AKP’NİN YENİ BİR İLİŞKİ KURMA GİRİŞİMİDİR”

Tekin, uzun süredir HDP üstünde Kürt seçmenlerin duygularını inciten iktidarında yavaş yavaş politikalarında bir değişim olduğunu görebildiklerini ifade ederek, “Bir anayasa değişikliği için ziyarette bir bakanın olmasına gerek yoktu aslında. Hepimiz de iyi biliriz ki TBMM’de yeni bir anayasanın yapılması asla mümkün değildir. Geçmişte de çok girişimler olmuştur, anayasa konusunda sonuç elde edilememiştir. Bu ziyaret anayasa girişimi ötesinde yeni bir iletişim yeni bir ilişki kurma yoludur. Sayın Demirtaş’ın Diyarbakır’a getirilmesi de bunun benzeridir. Barzani ailesinin de çok sıkça Türkiye’ye getirilip iktidar konusundaki destekleri ile ilgili çalışmalarını biliyoruz.

Adeta yeni bir çözüm süreci yada yeni bir çözüm süreci olmasa da uzun süredir duygularını incitmiş oldukları Kürt seçmenlerin gönlünü almak için ciddi bir uğraşın olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

“ADAY KİM OLURSA OLSUN KAZANIRIZ, YETER Kİ 6’LI MASADA SORUN ÇIKMASIN”

Gürsel Tekin, milletin değişime karar verdiğini, seçmenin sürekli değişime imza atmış bir seçmen olduğunu söyledi. 6’lı masanın dışında genel başkanları Kılıçdaroğlu’na desteğinin yüzde 40-42, Erdoğan’ın ise yüzde 28-30 desteğinin olduğunu söyleyen Tekin, “Bu konuda yapılması gereken 6’lı masayı bağlayan en önemli mesele. Çok kritik bir seçim geçiriyoruz, 20 yıldır bu seçim yasası ile iktidar olan bir ansızın bu seçim yasasını değiştirmesi çok anlamlıdır. Seçim yasasına uygun yeni bir yasakçı medya ve sosyal medya yasasını çıkardılar. Dün yaşadığımız bir mesele, ansızın sosyal medyada durduracak bir kararın alınması. Bunların üst üste koyduğumuzda acaba seçim günü bir benzer olay olduğunda bu manzaraları nasıl aşabiliriz. Türkiye coğrafyasında 194 bin sandık var. Önümüzdeki dönemde büyük olasılıkla 200 bin sandık olacaktır. 200 bin sandığa hakim olabilecek 600 bin kişiye ihtiyaç vardır. 600 bin kişilik kadro ile işimizi gücümüzü bırakacağız, sadece bununla meşgul olduğumuzda şuna emin olun hiçbir sandığı boş bırakmayacağız. Çok rahatlıkla seçimi kazanacağız. Sandığa hakim olduğumuzda aday kim olursa olsun çok rahatlıkla seçimi alabiliriz. Yeter ki 6’lı masada bir sorun çıkmasın” dedi.

Editör: TE Bilişim