Gazete EmekCHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve Grup Başkanvekili Özgür Özel başkanlığındaki heyet bugün İYİ Parti Genel Merkezi’ni ziyaret etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile  İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in dünkü görüşmesinde gündeme gelen İYİ Parti’nin doğrudan seçime katılabilmesi için Meclis’te grup kurması seçeneği görüşmede masaya yatırıldı. Toplantıda CHP’den 15 milletvekilinin istifa ederek İYİ Parti’ye katılması kararlaştırıldı.


İYİ Parti ile varılan anlaşmanın ardından TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye katılmak üzere istifa ettiğini açıkladı. Altay’ın İYİ Parti’ye katılacağını açıkladığı milletvekillerinin listesi şöyle: Burcu Köksal – Afyonkarahisar, Mustafa Tuncer – Amasya, Nihat Yeşil – Ankara, Hüseyin Yıldız – Aydın, Ahmet Akın – Balıkesir, Mehmet Göker – Burdur, Nurhayat Altaca Kayışoğlu – Bursa, Erkan Aydın – Bursa, Tufan Köse – Çorum, Okan Gaytancıoğlu – Edirne, Tacettin Bayur – İzmir, Çetin Arık – Kayseri, Fatma Kaplan Hürriyet – Kocaeli, Ömer Fethi Gürer – Niğde, Ünal Demirtaş – Zonguldak.

NEDEN BU KARAR ALINDI?

İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray, siyasi partilerin sicil ve belgelerini tutan, denetimlerini yapan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın YSK’ya verdiği “24 Haziran erken seçimlerine girebilen partiler” listesinde İYİ Parti’nin de olduğunu açıkladı. Çıray’ın açıklamasına göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu listeyi YSK’ya 20 Nisan akşamı gönderdi. Liste 21 Nisan Cumartesi günü yapılan YSK toplantısında ele alındı.

Edinilen bilgiye göre toplantıda İYİ Parti’nin seçimlere katılıp katılmamasıyla ilgili görüşme çok gergin geçti. YSK ikiye bölündü. 1 eksik üyeyle yapılan toplantıdan karar çıkmadı. Son karar için YSK’nın bugün ya da yarın bir toplantı yapması bekleniyor.

Süreç böyle işlerken CHP harekete geçti. YSK’nın İYİ Parti ile ilgili “seçime giremez” kararı vermesi ihtimaline karşı demokrasi için CHP olarak İYİ Parti’ye Meclis’te grup kurma desteği verme kararı alındı.

YASA NE DİYOR?

Seçim Kanunu’na göre, bir partinin seçime katılabilmesi için, “İllerin en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması” veya “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gruplarının bulunması şartını” yerine getirmesini öngörüyor.  İYİ Parti’nin, 6 ay şartına takılması durumunda, B Formülü’nün yani, TBMM’de grup kurmak için gerekli olan 20 milletvekili şartının yerine getirilmesi için en az 15 milletvekiline daha ihtiyaç bulunuyor. Şu anda İYİ Parti’nin Meclis’te 5 sandalyesi bulunuyor. Meclis’te 20 sandalyeyi bulursa, İYİ Parti seçimlere doğrudan katılma hakkına kavuşacak.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay konuyla ilgili Meclis’te 13:30’da açıklama yapacak.

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim