Gazete Emek- CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan'ın 'yeni Anayasa' açıklamasına tepki gösterdi. Özkan'ın yeni anayasanın isminin 'Yeniden Kuruluş Anayasası' olarak nitelemesine tepki gösteren Karaca, "Güç zehirlenmesi yaşayanların, ucube tek adam rejimini halka dayatanların, tek adamın çöküşünde, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin sürüklendiği çıkmazda çaresizlik içinde kıvrananların çabası nafiledir" eleştirisini yöneltti.

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, 'yeni anayasa' hakkında yaptığı açıklamada, "Bu anayasanın ismi ‘Yeniden Kuruluş Anayasası’ olacak" dedi.

Hürriyet'e konuşan Özkan, açıklamasında, "Çünkü Gazi Mustafa Kemal, İzmir İktisat Kongresi’nde yaptığı bir konuşmada, ‘Arkadaşlar ülkemizi düşman işgalinden kurtardık, topraklarımızdaki işgali sonlandırdık. Ancak aynı İstiklal mücadelesini ekonomide, diplomaside, hukukta, sağlıkta, havacılıkta, üretimde ve ihracatta her alanda gerçekleştirmeliyiz’ diyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, sistem olarak vatandaşlarımızın mutabakata vardığı bir metindir. Aksayan yönleri olabilir; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi mevcut anayasanın içerisinde hiçbir şey ayet değildir. Önümüzdeki süreçte çıkacak olan metnin sivil, demokratik, milli iradeyi hâkim kılacağı, vesayete ve darbeye geçit vermeyeceğini, temel hak ve özgürlükleri, insan hak ve özgürlüklerini koruyan ve güçlendiren nitelikte olacağını ifade edebiliriz" ifadelerini kullandı.

“HANGİ DEVLETİ YIKMAYI PLANLIYORSUNUZ?

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan'ın 'yeni Anayasa' açıklamasına tepki gösterdi. Özkan'ın yeni anayasanın isminin 'Yeniden Kuruluş Anayasası' olarak nitelemesine tepki gösteren Karaca, "Güç zehirlenmesi yaşayanların, ucube tek adam rejimini halka dayatanların, tek adamın çöküşünde, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin sürüklendiği çıkmazda çaresizlik içinde kıvrananların çabası nafiledir" eleştirisini yöneltti.

GERİ ADIM ATTI

AKP'li Özkan'ın "Yeniden Kuruluş Anayasası" şeklindeki açıklamasına muhalefet kanadından sert tepkiler gelmişti. Tepkilerin ardından Özkan, geri adım attı.

Özkan, yaptığı açıklamada, yeni anayasa tartışmalarına ilişkin açıklamalarını değiştirdi.

Özkan, "Milletçe verdiğimiz bu mücadele sonucunda Cumhuriyetimizle taçlandırdığımız yeni Türkiye'mizi kurduk. Ancak 100 yıllık bir çınar olan Cumhuriyetimiz, darbe ve vesayet girişimleriyle maalesef kuruluş ve kurtuluş değerlerinden, o maddi ve manevi değerlerden uzaklaştırılmıştır" ifadelerini kullandı.

Tepkilerin ardından ifadelerini değiştiren Özkan, şunları kaydetti:

"Yeniden Kuruluş Anayasası ile kastımız; yenileyici bir ruhla, geçmişin birikimini dikkate alarak ve o kuruluşumuzda bizi bir arada tutan maddi ve manevi değerleri yeniden hayata geçirmek suretiyle, geniş katılımlı yeni anayasa yapma talebidir.

Amacımız, Cumhuriyetimizi el birliğiyle modern geleceğe daha güçlü şekilde taşımaktır. Böylesi bir anayasa, aziz milletimize olan bir borcumuzdur ve inşallah 83 milyon hep birlikte yerine getireceğiz."

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün sözüne atıfta bulunan CHP'li Karaca, şunları söyledi:

"Kurucu derken hangi devleti yıkmayı planlıyorsunuz? Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözünü hatırlatalım, 'Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.' Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi bellidir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Yönetim şekli Cumhuriyettir. Yeni anayasa yapma hevesiyle, içi boş sözlerle, Saray’ın dayatmalarıyla, gündem değiştirme çabalarıyla, yarattığınız sorunları gizleyemezsiniz."

AKP'li Özkan'ın anayasa konusunda açıklama yapmasını eleştiren CHP'li Karaca, "Bu konuda son söz söyleyecek en son kişinin Cahit Özkan olduğunu söylemek için geçmişine bakmak yeterlidir. Kendisine Uğur Mumcu’nun sözüyle cevap vermek isterim, 'Haklıdan yana değil, güçlüden yana olanlar korkak ve kaypak olurlar. Güç merkezi değiştikçe dönerler fırıldak olurlar" dedi.

“TARİH BİZİ HAKLI ÇIKARDI”

Yazılı açıklama yayınlayan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise cumhuriyet tarihinde hiçbir siyasi partinin, iktidar ve yürütme erkini kullanan hiçbir grubun, egemenliği bir saraydan alıp millete veren, parlamentoyu açan, cumhuriyeti kuran kurucu iradeyle, kurucu değerlerle ve kurucu felsefeyle bu kadar kavga etmediğini dile getirdi.

Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: “16 Nisan rejime kasteden anayasa değişikliği görüşmeleri sırasında, kurucu iradenin 23 Nisan 1920’de Meclis’i açtığını, 29 Ekim 1923’te ise Cumhuriyet’i ilan ettiğini vurgulamış, egemenliği halktan alıp saraya devreden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak adlandırılan bu yeni rejimin olsa olsa yıkıcı bir irade olabileceğini, kurucu iradenin ve Cumhuriyet rejiminin kazanımlarını yok etme niyetlerinin olduğunu ifade etmiştik. Rejime kasteden anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesiyle tarih bizi haklı çıkardı.”

Kaynak: BirGün

Editör: TE Bilişim