Gazete Emek- Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Mardin’de iki gün üst üste seçimi kazandığı halde yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü ziyaret etti.

İlk ziyaret Türk’ün Mardin’deki evinde dün akşam gerçekleşti. Üye katılım töreni için kentte bulunan Salıcı, yanında Parti Meclisi Üyesi ve Doğu Masası Koordinatörü Devrim Barış Çelik, Parti Meclisi üyesi Nevaf Bilek ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı Abdurrahman Yargucı ile birlikte nezaket ziyareti yaptı.

Son günlerde AKP’ye yakın isimlerin gündeme getirdiği, “Kürt sorununa ilişkin yeni açılım beklentilerini” değerlendiren Ahmet Türk, “Yeni 16 gazeteci tutuklandı, Kobani davasında olanlar ortada. Böyle bir ortamda demokratik çözüm çok zor" dedi.

Yaklaşık iki buçuk saat süren ziyarette birlikte yemek yendi.

Gerçek Gündem’in sorularını yanıtlayan Salıcı, ‘‘Bu bir nezaket ziyaretiydi. Mardin’e üye katılım töreni için gelmişken Mardin’in seçilmiş belediye başkanını ziyaret etmemek olmazdı. Kendisi de nezaket ziyareti teklifimizi kabul etti. Yarın bizim Viranşehir’de programımız olduğunu söyleyince Kasr-ı Kanco’da ağırlamak istedi. Biz programın yoğun olduğunu söyleyince çay içmeye davet etti. Biz de kabul ettik’’ dedi.

Salıcı ve beraberindekiler Çarşamba öğle saatlerinde Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde yapılacak üye katılım töreni öncesi, Mardin’in Derik ilçesinde bulunan Kasr-ı Kanco’ya gitti.

Ahmet Türk, Salıcı ve beraberindekileri Kasr-ı Kanco’nun önünde karşıladı. Tek tek herkesin elini sıkan Mardin’in seçilmiş ancak yerine kayyum atanmış büyükşehir belediye başkanı, misafirlerini kasrın bahçesinde ağırladı.

İslam Memiş'ten dikkat çeken uyarı: Dikkat edin elinizdekinden olmayın

“CHP İKTİDARA DOĞRU YÜRÜYOR”

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden, Mardin’in eski büyükşehir belediye başkanı Türk, ‘‘Toplumda değişim dönüşüm var. İktidar eskiden ikna ediciydi ama bu ortadan kalktı. Değişimin toplumun ihtiyaçlarına yanıt vermesi lazım. CHP iktidara doğru yürüyor. Bu sanıldığı kadar kolay olmayacak. Yeni bir dönemin kapısı açılıyor. Önemli olan yalnız seçimi kazanmak değil seçim sonrası da ne olacağını düşünüyorduk. Önemli adımlar atılacaktır. Türkiye’nin en önemli meselesi Kürt meselesi. Bu konunun diyalogla, konuşmayla çözülmesi gerekiyor. Sürecin buna müsait olduğunu düşünüyorum. Geçmişte büyük acılar yaşandı, yanlışlıklar yaşandı. Bu gün silahlı mücadelenin sorunları çözmeyeceği artık anlaşılmıştır. Bu konuda da ciddi adımların atılması lazım. Kucaklayıcı bir politikanın izlenmesi lazım. Kucaklayıcı bir politika izlenirse Türkiye kısa zamanda refaha ve demokrasiye ulaşacaktır diye düşünüyorum. Bir dönemin sonu olarak değerlendiriyorum. Bir dönemin kapandığı yeni bir dönemin açıldığı zamanlardan geçiyoruz diye düşünüyorum. Herkes elini taşın altına koyarsa toplumsal barışı sağlayabiliriz’’ dedi.

Peki Ankara kulislerinde konuşulduğu gibi iktidar partisi yeni bir Çözüm Süreci başlatabilir mi?

Ahmet Türk, siyasetin bu kadar sertleştiği bir ortamda bunu mümkün görmüyor:

‘‘Siyaset sertleşti. Bu saatten sonra iktidarın yeniden bir süreç başlatması mümkün değil. AKP-MHP ittifakının olduğu bir ortamda yeni bir açılım mümkün değil. Daha yeni 16 gazeteci tutuklandı, Kobanê davasında olanlar ortada. Böyle bir ortamda Kürt sorununda demokratik çözüm çok zor. Ama Süleyman Demirel’in dediği gibi ‘siyasette 24 saat uzun’. Ben bugün durumu böyle görüyorum. Ama yarın ne olur, başka bir şey olur mu? Olursa onu da konuşuruz. Ama artık insanlar susmuyor. Korkmadan konuşuyor ve itiraz ediyor. Bu çok önemli.’’


 

Editör: TE Bilişim