Gazete Emek- Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı dönemindeki danışmanlarından Ahmet Takan, Ahmet Davutoğlu ile ilgili çarpıcı bir yazı kaleme aldı. 


Ahmet Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanlığı döneminde sinirlerine hakim olamaması üzerine Suriye Devlet Başkanı Esad tarafından odadan çıkardığı iddia edildi. 


İddiayı ortaya atan Yeniçağ yazarı Ahmet Takan, Davutoğlu'na 'bu satırlara bir açıklama gönderirseniz çok sevineceğim' dedi. Takan, Davutoğlu'nun son günlerde Abdullah Gül'ün ofisinde ve  bir "stratejik merkez"de gizli toplantılara da katıldığını öne sürdü.

Ahmet Takan, 'Davutoğlu yumruğunu masaya neden vurdu' başlıklı yazısının ilgili bölümleri şöyle:

"Suriye'de ilk iç karışıklığın başlatıldığı 2011 yılında Dışişleri Bakanı sıfatıyla Ahmet Davutuğlu Suriye'ye gitmiş Esad ile görüşmüştü. Uzun saatler süren o gergin toplantı sadece Türkiye'de değil tüm dünyada merakla takip edilmişti.

Hem toplantının hemen sonrasında hem de daha sonraki günlerde medyaya içerik ile ilgili çok  farklı bilgiler yansımıştı. Şu Pazar günü sizleri Google efendinin arşivine başvurma zahmetinden kurtarıp  9 Ağustos 2011 tarihli görüşmeden bazı hatırlatmalar da bulunalım:

Davutoğlu, görüşmede, Esad'ın askeri operasyonları durdurması ve reformlara hız vermesi yönünde Başbakan R. Erdoğan'ın mesajını iletmişti. Bu kritik görüşmenin saatlerce sürmesi, Suriye'de tansiyonun düşürülmesi ve istikrarın yeniden tahsisi için bir yol haritası ya da takvimle ilgili detayların ele alındığı yorumlarının yapılmasına neden olmuştu. 

Esad,  Davutoğlu'na "terörist grupların peşini bırakmayacağız" demişti. Esad, Suriye'nin uygulamakta olduğu kapsamlı reform sürecini tamamlamada ısrarlı ve kararlı olduğunu ifade ederek, bu bağlamda dost ve kardeş ülkelerden yardım almaya açık olduğunu söylemişti. 

ABD'nin Suriye ve Esad üzerinde baskılarını arttırdığı dönemde Ahmet Davutoğlu yaptığı ziyaretin arkasından Türkiye'de bir özel televizyonda canlı yayında şunları söylemişti:

"Biz Suriye'de bütün alternatifi deneyerek bugünlere geldik ama bu sancılı sürecin çok uzun süreceğini düşünmüyorum. Artık bu süreci yıllarla ifade etmek yerine aylar veya haftalarla ifade etmek gerekir."

Yani, nevi sahsına münhasır bir şekilde Ahmet Davutoğlu Esad'ın ipinin çekildiğini söylüyordu!.. Ne oldu?.. Esad, hala yerli yerinde oturuyor... Peki, o görüşmeden bugüne kadar dışarıya sızmayan gizli kalan pazarlıklarda Esad ile Davutoğlu arasında nasıl bir diyalog geçmişti?.. Heyette olan ve olup bitenlere şahitlik etmiş bir dostum anlattı:

"Esad, 'bana 4 ay müsaade edin içerdeki karışıklıkları bitireyim ondan sonra istediğiniz  demokratik reformları yapayım' dedi. Ahmet Davutoğlu sinirlerine hakim olamadı, masaya yumruğunu vurarak, istifa edeceksiniz' diye bağırdı. Oda bir anda buz gibi oldu. Esad, 'istifa etmiyorum' diyerek toplantıyı bitirdi. Bizi odadan dışarı çıkardı."

Davutoğlu ile Gül'ün gizli toplantı yaptığı iddiası

"Son günlerde  Erdoğan'a ve partisine bağlılık açıklamaları yaparken, su yolu haline çevirdiği İstanbul'daki  Abdullah Gül'ün ofisinde ve  bir "stratejik merkez"de katıldığı gizli toplantılar... Elbette, bu  yalan dünyanın mahkemelerinde  ortaya çıkmazsa gerçek dünyada yüce Yaradanın mutlak mahkemesinde ortaya çıkacak..Sayın Davutoğlu, bu satırlara da bir açıklama gönderirseniz çok sevineceğim. Ne diyeceğinizi çok merak ediyorum. Benimle, avukatınız aracılığıyla değil de birbirimizin gözlerinin içine bakarak mahkemede yüzleşmeye yüreğiniz var mı?.. Hüseyin Avni Karslıoğlu da sizin şahidiniz olsun, ben tek başıma geleceğim!.." 

Editör: TE Bilişim