Gazete Emek- Medyascope'nin çeşitli kaynaklardan aldığı bilgilere göre Davutoğlu’na çözüm sürecinin bitmesi, yaptığı Sur-Toledo benzetmesi, Cizre’de yaşananlar, Tahir Elçi soruşturması, kayyumlar soruldu ve başbakanlığı döneminde yaşananlara ilişkin özeleştiri verip vermeyeceği merak edildi.

İşte Davutoğlu’na Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (DİTAM) düzenlediği çevrimiçi toplantının basına kapalı bölümünde sorulan sorular:

-Cizre’de 10 yaşındaki bir çocuğun cesedinin günlerce derin dondurucuda saklanması ve insanların diri diri yakılmasında başbakan olarak sorumluluğunuz yok mu? 
-Vicdanınız rahat mı?

-Sur’u Toledo yapacaktınız. Ne oldu? Sur’un bu hale gelmesinde sorumluluğunuz yok mu?

-Kürtçe eğitim konusunda ne düşünüyorsunuz? Ana dilde eğitime karşı mısınız?

-Çözüm Süreci niye bitti? Sorumluluk kime aitti?

-HDP ile masaya oturur musunuz?

-Tahir Elçi soruşturması ile ilgili verdiğiniz sözleri niye yerine getirmediniz?

-IŞİD için kullandığınız “öfkeli gençler” sözü konusunda neler söylemek istersiniz?

-Türkiye’de siyasal İslam’ın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

-Kayyum atamaları konusunda ne diyeceksiniz? Kayyum atamalarını desteklediniz mi?

-Federasyon ve özerklik konusunda ne düşünüyorsunuz?

-Başbakanlığınız döneminde Sur ve Cizre başta olmak üzere, bölgede yaşananlar ile ilgili özeleştiri verecek misiniz?

İki saat planlanan toplantı 4,5 saat sürdü

Davutoğlu, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, akademisyen ve aydının sorularını ayrıntılı cevapladı. Bu sebeple iki saat olarak planlanan toplantı dört saatten fazla sürdü.

“Günah çıkarmam”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, Cizre’de hayatını kaybettikten sonra çatışmalar sebebiyle cenazesi derin dondurucuda günlerce saklanan 10 yaşındaki Cemile Çağırga’yla ilgili soruya cevap vermedi. Başbakanlığı döneminde başta Diyarbakır Sur ve Cizre’de yaşananların kamu siyasetinin sonucu olduğunu, hatası varsa özeleştiri verebileceğini söyleyen Davutoğlu “Günah çıkarmam çünkü inancımızda günah çıkarma yok” dedi.

Davutoğlu Diyarbakır’ın Sur ilçesi için kullandığı “Toledo yapacağız” sözünün farklı yerlere çekildiğini, amaçlarının ilçenin tarihi dokusunu korumak olduğunu anlattı. Davutoğlu daha sonra işlerin rayından çıktığını ve tarihi ilçenin harap edildiğini söyledi.

Davutoğlu anadilde eğitim ile ilgili ise, Kürtçenin eğitim ve öğretimde kullanılmasının bir sakıncasının olmadığını belirtti, başka ayrıntıya girmedi.

Çözüm Süreci’ni kim bitirdi?

Çözüm sürecinin psikolojik sıkıntılar, güvensizlik ve asıl muhatap olmaması nedeniyle bittiğini söyleyen Davutoğlu, sürecin bitmesine gerekçe gösterilen Ceylanpınar olayında da PKK’yı suçladı. Davutoğlu PKK’nın cinayetleri işlemediğine açıklama yapmadığı gibi önce olayı üstlendiğini söyledi.

Kimlik siyaseti yapmadığı sürece HDP ile görüşüp masaya da oturacaklarını söyleyen Davutoğlu, 7 Haziran seçimleri sonrasında HDP’ye yaptığı ziyareti hatırlatarak, “O zaman partinin içindeki bazı arkadaşların eleştirisine rağmen gidip HDP eş Genel başkanları ile uzun bir görüşme yaptık” dedi.

“Tahir Elçioğlu’nun vurulduğu yere gideceğim”

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinden sonra yürütülen soruşturma konusunda eksik kaldıklarını belirten Davutoğlu, bir gün Elçi’nin vurulduğu yere gideceğini söyledi.

Davutoğlu, IŞİD için kullandığı, “öfkeli gençler” tanımlaması konusunda ise Irak’ta Şii yönetimin büyük haksızlıklar ve zulüm yaptığını ve Irak’ın Sünni bölgesinde insanların patlama noktasına geldiğini ve bu öfke patlamasından IŞİD’in ortaya çıktığını söyledi.

Davutoğlu, kayyum atamalarına karşı olduğunu belirtti. Kayyum atamalarının kendi başbakanlığı döneminde de gündeme getirildiğini söyleyen Davutoğlu dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın da kayyumlara karşı olduğunu belirtti.

Davutoğlu, federasyon ve özerklik konusunda ise yerel yönetimlerin güçlendirilmesinden yana olduğunu ve bunun sadece bir bölge için değil, bütün ülke için geçerli olması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Medyascope

Editör: TE Bilişim